Watersport

Deze zomer zeilen in Nederland?

Voor wie deze zomer plannen heeft om lekker in Nederland op vakantie te gaan, is zeilen een hele goede optie. Lekker aan het water, ’s avonds leuke eettentjes ontdekken en lekker zeilen.

Op de Vakantiebeurs zocht ik afgelopen jaar al naar zeilvakantie aanbieders, het gros van deze aanbieders bood zeilvakanties aan in Griekenland en Turkije. Het Nederlandse aanbod miste ik een beetje, achteraf bleek er wel een hele grote aanbieder te staan, Tip Top Sailing. Ook hoorde ik later dat het prijskaartje om op de Vakantiebeurs te staan, best hoog is in vergelijking met wat je er mogelijk voor terug krijgt. Dan is een watersport beurs veel aantrekkelijker. Afgelopen maand hadden we Boot Holland in Leeuwarden, deze maand is het de beurt aan de HISWA in Amsterdam Rai. Het ideale moment om je voor te bereiden op het watersport seizoen en mogelijk een leuke vakantie met de boot te plannen.

Ruud van der Zee, de eigenaar van Tip Top Sailing, heeft een enorm gevarieerd aanbod. Iedereen die wel eens wil zeilen kan hier terecht, maar ook ervaren zeilers vinden hier zeilplezier. Voor hem een reden om de diverse beurzen af te gaan en zijn bedrijf te promoten. “Op de Vakantiebeurs stonden we helaas niet op een prominente plek, maar we hadden wel flink uitgepakt.” Van der Zee had een zeilboot in de hal gezet en maakte gebruik van een ruime stand. Opvallen deed hij dus zeker, maar dan moest je wel in die hal komen. “We stonden totaal verkeerd, we hebben niet alleen een aanbod in Nederland. Hierdoor was het niet logisch dat we in het Nederlandse straatje van de beurs kwamen te staan.” Tip Top Sailing zeilt in Nederland, maar er zijn dus ook mogelijkheden in het buitenland. Zo doet hij veel aan flottielje zeilen in Engeland en Griekenland, verhuurt hij zeilboten met en zonder schipper en zijn er diverse zeilcursussen te volgen. Het zal ook niet voor het eerst zijn dat mensen het zeilen ‘ontdekken’ bij Ruud en vervolgens niet meer van de boot af te slaan zijn. “We hebben mensen gehad die een les bij ons volgden, niet veel later hadden ze hun eigen boot gekocht. En nu zijn ze bezig met de voorbereidingen voor een wereldreis met de boot.”

Popeye

Nu is het plaatje, een zeilboot huren en lekker het water op, voor veel mensen een ongrijpbaar iets. Bij verhuurbedrijven zit je direct met allerlei regels, of zit er niet een boot naar jouw smaak bij. Vind je eindelijk de perfecte boot, ligt hij niet in het water waar je juist graag wilt varen. Even Googlen is er niet bij, dan verdrink je in een zee aan verhuurbedrijven en zeilscholen. Het is waar, Gerrit Veldman, van Popeye ook tegen aanliep. “Zoekend naar een boot stuitte ik op veel verschillende websites met mogelijkheden om een boot te huren. Maar dan ben je nog slechts op een website en moet je nog daadwerkelijk zoeken naar een geschikte boot.” Hij besloot actie te ondernemen en maakte een eigen zoekmachine, eentje waar je de boot vindt die jij wilt huren. Door middel van diverse zoekopties kun je tot in de detail specificeren, je kunt zelfs kiezen of je een sauna aan boord wilt! Helaas is dat op slechts één van de boten in de database het geval, en dat is geen zeilboot. Maar wie deze zomer serieus wil gaan varen, moet hier zeker eens een kijkje nemen.

Ook een idee is om deze week de HISWA Amsterdam Boat Show te bezoeken in de Amsterdam Rai. Heel watersportend Nederland komt naar deze beurs ter voorbereiding van het seizoen. Een ideale plek om ideeën op te doen voor een watersportvakantie. Bovenstaande partijen zijn helaas niet te vinden in de Rai deze week, reden? Te duur. Popeye was op Boot Holland aanwezig samen met een andere partij, dit soort samenwerkingen zoeken ze ook voor andere beurzen. Er zijn ongetwijfeld meer potentiële standhouders die hier baat bij hebben. En wie weet wat hier nog meer voor gezamenlijke initiatieven uitkomen! Ik weet alvast dat Popeye geïnteresseerd is in een dergelijke samenwerking, ben jij dit ook? Laat mij dit weten, dan breng ik jullie samen!

Komende week gaan we in ieder geval met zijn allen naar de HISWA. Lekker bootjes kijken, inspiratie opdoen en meedoen met de vele activiteiten die worden georganiseerd. Of laat je inspireren door zeilverhalen van anderen in het Zeiltheater! Ontdek jij deze week een mooie zeilvakantie aanbieder die genoemd mag worden? Ik hoor het graag, in ieder geval tot op de HISWA!

Mijn gekozen waardering € -