Libanon

Doneer aan Beiroet

Moskee Beiroet

 

Je kunt Libanon helpen door te doneren aan diverse organisaties. Vanuit Nederland is Giro555 een hele logische optie. Maar er zijn ook veel lokale initiatieven in het land die het waard zijn om te steunen. Vanuit mijn Libaneese vrienden kreeg ik organisaties door om aan te doneren. Hieronder deel ik al die links inclusief een kleine beschrijving van waar je geld heen gaat.

 

Het geld dat je doneert aan deze organisaties wordt zonder tussenkomst van politici besteed. En dat is belangrijk om te weten, want de politiek in Libanon is corrupt. Mijn advies is ook, als je doneert, check dan goed waar je geld precies terecht komt. En deel die links ook met mij, dan voeg ik ze aan onderstaand overzicht toe!

 

Giro555

 

Link: https://giro555.nl/
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers.
De donaties die nu binnenkomen voor Beiroet, worden besteed aan noodhulp. Mensen hebben direct hulp nodig zoals medicijnen en andere medische zorg, eten en drinkwater, en onderdak. Ook helpen we bij het opsporen van slachtoffers en bij het herenigen van familieleden. De getroffenen worden ook financieel en psychisch ondersteund. Voor al deze hulp zijn vele tientallen miljoenen euro’s nodig.

 

https://www.instagram.com/p/CDyfQeBlfSs/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Beit El Baraka – Herstel huizen

 

Link: https://beitelbaraka.net/donation/pay/
Beit El Baraka is origineel een organisatie die de Libanezen die met pensioen gaan extra te ondersteunen in de benodigde voorzieningen. Sinds de explosie richten ze hun pijlen op het herstellen van huizen van families in Beiroet.

 

Arceniel – Maatschappelijke en fysieke hulp

 

Link: https://www.arcenciel.org/donate/
Arceniel is een hulporganisatie die al 36 jaar actief is in Libanon. Na de explosie hebben ze aangegeven hun inspanningen te verdubbelen en zich in te zetten door middel van de inzet van maatschappelijk werkers en vrijwilligers. Maar ook medische hulp, renovatie van beschadigde huizen en gebouwen, inzameling en sortering van glas, hout, metaal en elektrische apparaten en sociale ondersteuning.

 

Impact Lebanon – Onderdak

 

Link: https://justgiving.com/crowdfunding/impact-lebanon
Impact Lebanon gebruikt jouw donatie om de mensen van wie het huis is verwoest of ernstig beschadigd is geraakt tijdelijk onderdak te vinden. Hotelkosten en appartement huur worden hiermee bijvoorbeeld vergoed. Ook steunt Impact Lebanon NGO’s die helpen onderdak te vinden voor slachtoffers.

 

Ziekenhuizen

 

De explosie heeft ook ziekenhuizen verwoest, terwijl de bevolking die nu juist zo hard nodig heeft. Hieronder links naar ziekenhuizen die een fundraising zijn gestart:

 

  • Saint George Hospital University Medical Center: https://www.just-help.org/c/stgeorgeshospital
  • Assameh Birth and Beyond, the NGO for saving babies lives: https://www.just-help.org/c/assamehbb
  • Hopital Libanais: https://www.hopital-libanais.com/pages/donate_now

 

Ook het Lebanese Rode Kruis biedt directe medische hulp:
https://supportlrc.app/donate/donate_guest.html

 

Live Love Beirut – Wederopbouw

 

Link: https://livelove.org/helplebanon
Live Love Beiroet is ook op Instagram te volgen, zij helpen met de wederopbouw van de stad. Dit doen ze door in kaart te brengen welke families, huizen en gebouwen hulp nodig hebben. Vervolgens sturen ze ingenieurs naar de plaatsen om te kijken wat er nodig is voor constructie en materialen. Ook matchen ze vrijwilligers, specialisten en donaties met elkaar.

 

The Meshmosh Hotel – Opbouw hotel

 

Link: http://www.crowdfunder.co.uk/rebuilding-the-meshmosh
Persoonlijk eentje die mij raakt. In dit hotel heb ik gelogeerd samen met mijn zus, Goudje, toen zij me bezocht. De eigenaar, Michel, heb ik leren kennen als een onwijs open en vriendelijke man. Hij gaf ons een toer door de stad waarin hij vertelde over de vele tegenslagen die Beiroet al had meegemaakt en hoe hij dit zelf allemaal had beleefd. Het hotel ligt in het rampgebied, alle gasten en Michels team zijn veilig. Maar het hotel heeft flinke schade opgelopen. Met deze crowdfunding willen ze geld ophalen om het hotel zo snel mogelijk te herstellen, om zo weer wat leven in de buurt te kunnen brengen en ook onderdak te verlenen aan buurtgenoten die hun huis zijn verloren. Zie ook de video hieronder:

 

https://www.instagram.com/p/CDweUn9JTL-/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Caritas Lebanon – Eerste levensbehoeften

 

Link: http://www.caritas.org.lb/get_involved/donate
Carits Lebanon vraagt donaties in de vorm van kleding, eten, speelgoed en eerste levensbehoeften. Ook vind je hier een bankrekeningnummer om direct te doneren. Het geld wordt gebruikt om de bevolking in Libanon van die eerste levensbehoeften te voorzien.

 

Lebanese Food Bank – Voedsel

 

Link: https://donate.lebanesefoodbank.org/
Er was al voedselschaarste in het land, nu de belangrijkste importhaven van het land is verwoest wordt deze schaarste alleen maar groter. Doneer aan de Libanese voedselbank en zorg dat de mensen in Libanon voldoende eten krijgen!

 

Offrejoie – Wederopbouw

 

Link: https://offrejoie.org/donate/
Offrejoie is in 1985 opgericht tijdens de burgeroorlog in Libanon. Na de explosie zijn ze begonnen met het opruimen van de straten. Donaties worden gebruikt om de stad opnieuw op te bouwen.

 

Mijn gekozen waardering € -