FeaturedZelfontwikkeling

De stekker eruit om weer energie te vinden

Freelance journalist Anke Haadsma

Bij ondernemen komen soms moeilijke keuzes kijken. Zo’n anderhalf jaar geleden ging ik een nieuw avontuur aan, vol energie richtte ik mijn eigen bedrijf op waarin ik kleine ondernemers hielp hun verhaal te vertellen. Die verhalen opschrijven, dat vond ik superleuk om te doen. Maar het liep helemaal niet goed en hier echt een goede strategie achter zetten, daar had ik veel moeite mee.

Afgelopen zomer nam ik wat afstand van mijn werkzaamheden. Mede doordat ik drie maanden lang vooral op het water aan het werk was, als zeilinstructeur in Libanon. Het gaf me rust en ruimte om na te denken over mijn werk. Ik merkte dat ik niet per se gelukkig werd van mijn bedrijf en energie hiermee aan het werk te gaan had ik ook al niet.

Grappig dat ik een half jaar geleden nog een blog schreef over mijn werk, dat bericht is inmiddels dus wel verouderd!

Nieuwe functietitel: freelance journalist

Dus ging ik nadenken over mijn toekomst. Is dit wel echt wat ik wil? Van alles wat ik de afgelopen jaren heb gedaan, waar krijg ik dan echt energie van? Ik viel terug op datgene war ik ooit voor heb gestudeerd: journalistiek. Schrijven is mijn grote passie, en ik ben er ook best goed in. Dus op dat moment, in een boot voor de Libanese kust, besloot ik terug te gaan naar dat vak. Als ik weer in Nederland ben trek ik de stekker uit mijn bedrijf. Daarna ga ik mijn journalistieke praktijk weer opbouwen.

De stekker is er inmiddels uit en ik zit volop in de opbouw van mijn journalistieke praktijk. Dat start bij het opnieuw aanboren van mijn netwerk, het vertellen aan mensen dat ik freelance journalist ben en het bedenken van artikel ideeën. Die ideeën heb ik overigens genoeg, de uitdaging zit hem nu nog in het pitchen bij media.

Watersport, Libanon en duurzame ondernemers

De thema’s waar ik over schrijf zijn allemaal thema’s waar ik persoonlijk ook veel mee heb. Dat maakt het schrijven een stuk makkelijker. Een van die thema’s is de watersport. Als mede-eigenaar van het online platform Zeilwereld.nl, schrijf ik al veel over de zeilsport. Daar heb ik dus ook een netwerk in en deze breid ik simpelweg uit naar de bredere watersport.

Een ander thema is Libanon. Een land waar ik mijn hart aan heb verloren, maar ook een land met veel problemen. Mijn doel met de verhalen over dit land is de mensen een andere kijk op dit land te geven. Want ja, het is een land dat met veel tegenslag te maken heeft en waar een toekomst steeds moeilijker wordt. Maar het is ook een waanzinnig mooi en gastvrij land. Die kant wil ik graag laten zien om de mening van mensen te veranderen.

Het derde thema waar ik over schrijf ligt in lijn met mijn (oude) bedrijf. Mijn missie was het vertellen van de verhalen van duurzame ondernemers die de wereld een beetje mooier maken. Als journalist kan ik die duurzame ondernemers nog steeds helpen door hun verhaal te vertellen. Die missie blijft dus hetzelfde, alleen vul ik hem anders in. Op een manier die veel beter bij mij past, en waar ik nog energie van krijg ook.

Netwerken

Naast journalistiek werk voor media, wil ik ook door bedrijven en organisaties ingezet worden als freelance journalist. Hoe ik dit in ga vullen deel ik binnenkort. Nu eerst maar weer eens aan de slag met mijn pitches!

Heb jij nog toffe verhaal ideeën, of passen bovenstaande thema’s bij jouw medium? Laat het me weten!

Mijn gekozen waardering € -