Zelfontwikkeling

De Helweek; een blog vol cliffhangers

Helweek from home

Iedere dag het leven vieren en stralen als een gek. Dat is heel erg in het kort wat ik uit de Helweek from home heb meegenomen. Het was een intense week waarin we met ruim 200 man hebben gelachen, gedeeld, gehuild, geconnect, gedanst en zijn veranderd. En die veranderingen zijn groot of klein geweest, maar ik geloof oprecht dat iedereen na deze week al een iets betere versie van zichzelf is geworden.

De eerste volle week van januari deed ik mee met de Helweek from Home, georganiseerd door Meetings in the Sun. Die Helweek is normaal gesproken een fysieke week, dus met een groepje van zo’n 15 man in een ‘hutje op de hei’. Dit kon door corona niet doorgaan, dus bedachten zij redelijk last minute deze Helweek from Home. Dit resulteerde in een groep van ruim 200 man waarmee we zeven dagen lang de uitdagingen aangingen, via online sessies met behulp van Zoom.

Helweek from Home dagplanning

Wat de Helweek precies is, lees je op deze site. Hoe de week er voor ons uitzag: iedere dag om 5.00 uur opstaan en de dag starten met een uurtje bewegen/sporten. Vervolgens tot 9.00 uur tijd voor jezelf, een goed moment om je dag verder op te starten of alvast aan het werk te gaan. Van 9.00 tot 11.00 was er een online kennissessie die inzoomde op het thema van de dag. De middag was vervolgens ook weer voor jezelf in te vullen. Voor veel deelnemers was dit het normale werk, opgedeeld in specifieke werkblokken. Die werkblokken deden we deels ook samen, met de Zoom op de achtergrond, en na ieder blok even bij elkaar inchecken via de chat. Om 20.30 uur hadden we dan nog een dagafsluiting via de Zoom, vaak een meditatie en/of reflectie op de dag. De regel was dan om 22.00 uur je bed in en slapen, bij mij in de praktijk was dit vaak al iets vroeger.

De donderdag was hierin de grote uitzondering op de regel, in plaats van de dag afsluiten en slapen, trokken we met zijn allen de nacht door. Het ideale moment voor focus werk. Natuurlijk had Meetings in the Sun het zo voorbereid dat we ieder uur even samen gingen dansen of een andere booster hadden om wakker, energiek en gefocust door te kunnen. Mijn ervaringen met die nacht, en de hele volgende dag (het was vrijdag ook niet de bedoeling dat je ging slapen namelijk, dat ‘mocht’ pas weer om 22.00 uur), kom ik later een keer op terug!

De Helweek from Home regels

De Helweek zit overigens ook vol regels. Te beginnen met het om 5.00 uur opstaan en om 22.00 uur in bed, mochten we ook geen tv kijken, dus nee, ook geen Netflix. Social media moesten we tot het minimum beperken. Geen alcohol drinken en zo gezond mogelijk eten. Bij een fysieke helweek is dit ongetwijfeld makkelijker, je zit dan al in een hutje op de hei en je kookt met zijn allen samen (denk ik). Nu deden we het allemaal vanuit huis, dus was het ook aan jezelf om je zoveel mogelijk aan die regels te houden. Niemand die je op de vingers tikt overigens als het niet lukt, alleen jijzelf wellicht.

Terugkomend op de thema’s per dag, die thema’s liggen vast vanuit de bedenker van het Helweek concept. Ik schrijf hieronder per dag uit hoe dat thema er precies uitzag voor deze Helweek from Home. Hier en daar al met wat persoonlijke notities erbij. De komende tijd ga ik per thema dieper in op wat het mij heeft geleerd en hoe ik ze implementeer in mijn leven vanaf nu. De cliffhangers;)

Maandag: ‘Gewoontes’

Je gewoontes en patronen bepalen je gedrag, prioriteiten en keuzes. Begon natuurlijk al met opstaan om 5.00 uur en een sportles volgen, weinig mensen hebben dit als gewoonte. Maar we deden het toch, doorbreken die patronen! Onze gewoontes hebben grote invloed op onze prestaties. Tijdens de kennissessie in de ochtend kregen we de opdracht onze slechte gewoontes op te schrijven. Dus gewoontes die ons belemmeren persoonlijke en zakelijke doelen te bereiken. Van een uiteindelijke hele lange lijst, kozen we ieder drie slechte gewoontes die we deze Helweek from Home wilden veranderen.

Bij mij, en volgens mij velen uit de groep, stond onder andere de telefoon op de lijst. Hoe vaak ik me wel niet af laat leiden door eindeloos te scrollen op Instagram en Facebook. Of gewoon de telefoon even oppak om iets te doen, maar geen idee wat eigenlijk, dus zonder doel. Dat was een van de drie dingen waar ik bewust mee aan de slag zou gaan deze week.

Dinsdag: ‘Focus en Modus’

Hier leerden we hoe je in een optimale staat van zijn kunt komen. Dus wie je bent als je op je best bent. Kijkend naar onze taken die dag, welke persoon moet je dan zijn om een taak goed uit te voeren vanuit de juiste energie. Heb je 100% focus en 0% afleiding nodig (vb: schrijven van een artikel), of heb je juist wat afleiding nodig omdat een taak zo eenvoudig is (vb: een belletje of je mailtjes bijwerken). Richt zo je dag in, en zorg dat je niet alleen maar taken hebt staan die 100% focus vragen, daarvan weet je van tevoren al dat je je taken niet afkrijgt op een dag.

Woensdag: ‘Time management’

Het bedenken van ons grotere doel, welke persoon we willen zijn op 31 december 2021. Een realistische kijk op wat die persoon bereikt heeft. Vanuit daar maakten we een jaarplanning, maandplanning, weekplanning en onze taken per dag. We kregen super handige handvaten om onze tijd goed in te delen, moesten kijken naar welke projecten of taken we, in ieder geval voor nu, moesten schrappen omdat deze ons niet dichterbij ons doel van het jaar brachten. Structuur brengen in onze agenda om een fijne werk-privé balans te creëren in ons leven.

Donderdag: ‘Out of your comfort zone’

Dit was natuurlijk D-Day, de dag waar we allemaal voor vreesden. Bij de sportsessie werden we direct al uit onze comfort getrokken, we deden niet de ‘normale’ oefeningen en werden plots gesommeerd onze schoenen aan te trekken en een rondje hard te lopen buiten (de eerdere sportsessies konden gewoon vanuit je warme huiskamer gedaan worden). Eenmaal weer binnen moesten we onder een koude douche en daarna door onze huiskamer lopend allerlei dieren uitbeelden. Het was bijzonder, hilarisch en voor velen al echt out of the comfort.

De kennissessie van de Helweek from Home die ochtend ging over onze angsten, we kregen een bizarre meditatie waarin we die angst gingen opzoeken en overwinnen. Moeilijk te omschrijven, dit is echt zo’n: ‘je had erbij moeten zijn’ moment. De middag hadden we geen werkblokken samen, wel nog een meditatie. Ook de avond zag er anders uit, geen dagafsluiting om 20.30 uur, zoals de andere dagen. We gingen de hele nacht doortrekken, dus om 23.00 uur tuneden we allen weer in voor een Estahtic Dance van bijna een uur. Daarna werken en ieder uur een korte break met ademhalingstechnieken, energyboosters en veel dansjes.

Lees meer over de donderdag, en dan met name de nacht

Vrijdag: ‘Rust en Herstel’

Ja, gewoon een nieuwe dag dit! Geen wekker om 5.00 uur, maar door vanuit de nacht. Werk afsluiten en naar de sportsessie. Geen heftige bewegingen, maar een rustige yoga. In de ochtendsessie een onwijs mooi verhaal over hoe je voldoende kwalitatief rust kunt pakken. En dan dus niet even 5 minuten tussen je werk door, maar inplannen die rust. Inplannen in je jaar, maand, week en dagplanning. Aansluitend een sessie over slaap, en hoe belangrijk dit voor je is.

Veel voelen vandaag, een nacht niet slapen doet veel met je lichaam en geest. Na voor mij een productieve nacht, kreeg ik deze dag niet onwijs veel gedaan. Enkele besprekingen en wat mailtjes, maar geen deep focus work voor mij. Wel veel kwalitatieve rust met strandwandelingen, voetenbadjes en tijdens de dagafsluiting weer een meditatie.

Zaterdag: ‘Innerlijke dialoog’

Al tijdens de sportsessie werden we aangemoedigd onszelf door de oefeningen heen te begeleiden. Dus geen trainer die naast je staat en zegt, ‘kom op, hou vol, nog even’, maar je eigen innerlijke stem die zichzelf moest aanmoedigen. De opdracht voor vandaag was ook om de hele dag alleen maar positieve gedachten te hebben over je omgeving, de mensen om je heen en vooral over jezelf. Een geweldige kennissessie ook weer over onze innerlijke dialoog met het hele duidelijke voorbeeld van geld. Want wie heeft er nu geen moeite met dit onderwerp?

Voor mij was dit overigens één van de zwaarste dagen qua vermoeidheid. Zowel emotioneel als fysiek, was echt op. In de ochtend had ik nog volle focus op mijn werk, en zelfs een kleine overwinning. De sessie ging nog goed, en ook de twee werkblokken in de middag. Maar om 14.30 uur stortte ik echt in. Ik ging terug naar de dinsdag, waar we het over je modus hebben gehad en besloot even te mediteren. Daarna een powernap van 20 minuten (mijn eerste, en enige, deze week!) die mij echt alweer wat helderder maakte. Positieve gedachten probeerde ik vast te houden om me naar de dagafsluiting te praten en wakker te houden. Die laatste Helweek from Home dagafsluiting werd overigens spontaan een feestje, een bonte avond waarin we met zijn allen nog even gingen dansen. Wat een feest ook eigenlijk, dat online connecten via Zoom.

Zondag: ‘Perspectief’

Tijd om al het geleerde van deze week in perspectief te plaatsen. Kijk je nu anders naar jezelf en je leven? We gingen echt nog even aan de slag in de ochtendsessie met onze doelen, hoe we die nu na deze week gaan behalen. Hoe we de geleerde lessen van deze week ook daadwerkelijk gaan implementeren in ons leven. Nog even heel praktisch aan de slag voordat we die Zoom voor de allerlaatste keer afsloten met natuurlijk een dansje. Daarna tijd voor jezelf en nadenken over wat deze Helweek from Home je heeft gebracht.

Mij lukte het nog niet goed, had geen woorden voor al die momenten, moest er echt even uit getrokken. Voor mij kwam er heel erg hetzelfde gevoel als de dag na een werkevenement. Geen energie, voor niets, nergens over nadenken en alleen maar op de bank willen liggen. Ik doorbrak dit gevoel wel even door te wandelen, koffie te drinken en het huis op te ruimen. Daarna gaf ik echt even toe aan de bank, morgen weer een dag om verder te reflecteren.

The Day After

De dag die ik gebruik om verder te reflecteren en dit stuk schrijf (na enkele pogingen al op zondag). Een dag waarop ik probeer te implementeren wat ik heb geleerd de afgelopen week. Niet om 5.00 uur opstaan, maar wel om 6.00 uur voor een beweegsessie met Youp Moves (het duo dat ons de hele week al door de ochtenden heeft gesleept), om even af te kicken. Maar vooral om niet terug te vallen in mijn oude ritme. Met moeite stond ik op, maar deed het dus wel. Ik ging vervolgens ook helemaal aan tijdens dat bewegen/sporten (het is nu 8.00 uur, en ik zit inmiddels al op zo’n 40 push ups vandaag).

Voor deze week heb ik een intentie gezet, heel bewust bedacht wat ik aan het einde van deze week wil behalen. Daaromheen mijn planning, met een aantal hele bewuste rust momenten. Zo staat er iedere dag een meditatie in de ochtend (dank Lotte voor vanochtend), en ’s avonds voor het slapen. Dat mediteren is dus echt mijn ontdekking deze week, daarover later meer. Mijn andere rust momenten heb ik heel bewust ingepland en geblokt in de agenda, anders gebeurt het niet. Die rust momenten zijn bijvoorbeeld ook een rondje hardlopen of een koffie afspraak. Bewust plannen, ik dacht dus dat ik dat altijd wel deed, maar zo onwijs bewust echt niet.

Ook in mijn korte termijnplanning: Het schrijven van meer van mijn ervaringen van de Helweek from Home. Het is namelijk te veel om in 1 blog te schrijven, hierboven heb ik jullie in ieder geval alvast kort meegenomen in hoe de week eruitzag. Volgende keer schrijf ik meer over wat het mij dan precies heeft gebracht.

Helweek from Home voor jou?

Ik snap dat je nu helemaal enthousiast bent geworden en dit ook wilt! Wat onwijs tof is, de organisatie was zelf ook zo onder de indruk van deze week en de hele groep, dat ze nu (op ons aandringen) ieder kwartaal zo’n week gaan organiseren! Ik heb me natuurlijk al ingeschreven.
Ook inschrijven? KLIK DAN HIER*

Twijfel je of het voor jou is, of heb je vragen over de week? Stuur me gerust even een berichtje!

*Door via deze specifieke link te bestellen, steun je mij ook nog een beetje. Dit is namelijk een zogenaamde affliatelink. Betaal je niets extra’s voor hoor, maar ik krijg een commissie over het ticket dat jij bestelt.
Sterker nog: laat het me weten als je via mijn link hebt besteld, dan trakteer ik je snel op een bakkie koffie!

Mijn gekozen waardering € -