Zelfontwikkeling

De Helweek nacht, jullie vragen beantwoord

De Helweek nacht

Een veel gestelde vraag over die nacht doorhalen tijdens de Helweek: Hoe kwam je de nacht door? Verrassend genoeg was die nacht best snel voorbij. Mede dankzij Suzanne, die haar kantoor ter beschikking stelde zodat we samen aan het werk konden. Het niet alleen zitten, dat hielp enorm. Maar ook de energizers die het team van Meetings in the Sun ieder uur erin gooide. Over de tijd dacht ik weinig na, en het grote voordeel: onze dagen begonnen iedere dag om 5.00 uur. Dus op dat moment was onze nacht ook al voorbij!

Ben je begonnen met lezen en denk je nu, Helweek, helnacht.. Waar heeft ze het over? Lees dan vooral mijn eerste blog over dit onderwerp even.

Wat deed je dan de hele nacht?

Naast natuurlijk ieder uur even dansen en samen bewegen, was ik gewoon aan het werk. Mijn doel deze week was onder andere het verder uitwerken van mijn businessplan voor mijn nieuwe onderneming. Daarnaast was ik gedurende de dag tot een aantal inzichten gekomen en besloot ik diezelfde nacht afscheid te nemen van een aantal opdrachtgevers. Dit waren namelijk projecten die niet genoeg aansloten bij mijn plannen voor de rest van het jaar. Lees, mijn nieuwe onderneming.

Wacht, nieuwe onderneming?

Ja, het is tijd voor nieuwe dingen. Vorig jaar was voor mij een behoorlijk droevig jaar als we kijken naar mijn werkzaamheden. Waar ik mijn geld normaal verdien op (voornamelijk) zeilevenementen als chef pers en communicatiezaken, zat ik nu grotendeels thuis. Niet alleen de zeilevenementen werden stuk voor stuk afgelast, ook andere evenementen en opdrachten werden geschrapt. Kortom, ik moest creatief worden en op een andere manier toch inkomsten zien binnen te halen. Mijn volgende actie was meer uit paniek, dan uit wijsheid. Alles wat langskwam en waar ik ook maar enigszins iets mee kon, pakte ik aan. Resultaat: wel weer enige inkomsten, maar niet bepaald duurzaam en behoorlijk energie slurpend voor mij persoonlijk.

Leuk, maar die nieuwe onderneming, vertel meer!

Ah ja, zoals jullie al merkten in mijn vorige Helweek blog, ik hou van cliffhangers. Daar laat ik jullie nu rustig weer mee zitten. Maar niet voor lang hoor, deze week is de lancering van die nieuwe onderneming. En aangezien deze eigenlijk deels voortvloeit uit mijn inzichten vanuit de Helweek, beloof ik dat er dit weekend ook een blog helemaal gewijd aan die nieuwe onderneming volgt.

Terug naar die Helweek nacht en jullie vragen

Wat heb je uit de Helweek nacht gehaald?

Daarvoor ga ik ook even terug naar eerder die dag. Het thema van de donderdag was ‘out of your comfortzone’, die nacht doorhalen was natuurlijk voor velen helemaal ver uit hun comfort. Ook voor mij overigens, ik ken het vooral vanuit de kroeg, en dat is inmiddels natuurlijk alweer lang geleden! Maar gedurende de dag werden we al flink geconfronteerd met onze comfortzone. Door de kennissessie in de ochtend ging ik nadenken over mijn eigen comfortzone.

Ik heb in veel gevallen de Pippi Langkous mentaliteit: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus denk dat ik het wel kan.’ Let op, het gaat hier over dingen kunnen. Ik zeg makkelijk ergens ja tegen, en ga dan pas nadenken of ik het eigenlijk wel kan. Maar dan heb ik al toegezegd, dus kan ik niet meer terug. Dat is dus wel iets wat ik oncomfortabel vind, opgeven. Hou daar niet van, maar gelukkig leer ik het wel steeds beter. Want soms moet je nu eenmaal even aan jezelf en je eigen gezondheid of fysieke gesteldheid denken.

Eigenlijk was het voor mij zoeken wanneer ik dan wel buiten mijn comfortzone ga. Nu zijn we de hele week ook bezig geweest met vrijheid en groei. Kijken naar mezelf persoonlijk ben ik best gegroeid in veel opzichten. Maar qua werk, absoluut niet, ik stond al een tijdlang stil. En dat was eigenlijk niet zozeer omdat ik niet verder kon groeien, ik wist alleen niet hoe. Althans, ik wist best hoe, maar dat ligt dus buiten mijn comfortzone, en zoek ik niet zomaar op. Het is een kwestie van stappen nemen en jezelf te durven laten zien. Uitspreken dat je die expert in je vakgebied bent, en het vervolgens ook bewijzen.

Dit inzicht kreeg ik overdag, maar hoe ik het dan aan kon pakken, wist ik nog niet. Die Helweek nacht ben ik maar gewoon gaan schrijven aan dat businessplan en besloot ik ook direct de eerste stappen te ondernemen. Want tijdens het schrijven viel alles meer en meer op zijn plek. Ook ging ik die nacht direct afscheid nemen van enkele opdrachtgevers, dat betekende even met de billen bloot en die confrontatie aangaan. Geen zorgen, ik heb ze niet midden in de nacht opgebeld. Wel die voorbereiding gedaan zodat ik dit vrijdag ten uitvoer kon brengen. Een en al begrip kwam hierop terug, waar ik hier ook weer enorm bang was voor de reactie. Maar, zoals we leerden op donderdag, bedenk nu eens wat het ergste is dat er kan gebeuren? Ja, zo spannend was het nu ook eigenlijk niet.

In ieder geval een grote overwinning voor mij persoonlijk, ik voelde me dan ook letterlijk groeien die nacht. En de volgende dag: man, als je dit aankan, een nacht niet slapen en je hersenen overuren laten werken en echt wel wat spanning opbouwen met die besluiten die ik nam. Emotioneel echt slopend, en dan nog de Helweek community ernaast vol emoties! Want echt, ondanks dat die connectie vooral online was, je voelde hem aan alle kanten. Nu zaten we deze nacht ook nog eens met zijn vijven op het kantoor in Utrecht.

Uitwaaien op het strand na de Helweek nacht
Na de Helweek nacht: lekker uitwaaien op het strand!

En de vrijdag ging je slapen?

Het was een goed idee geweest, maar nee. We ‘mochten’ pas om 22.00 uur slapen, na de dagafsluiting. In de praktijk sloten we de dag om 21.00 uur af, en lag ik niet veel later in bed. Maar daarvoor bleef ik wakker, ging nog aan het werk. De ochtend begon dus om 5.00 uur met een yoga sessie van Youpmoves. Ik reed naar huis, want was tenslotte de nacht in Utrecht. Maakte een lekker voedzaam ontbijtje en sprong onder een (koude) douche. Daarna volgde de kennissessie vanuit de Helweek over rust en herstel, een heel toepasselijk thema voor de vrijdag.

Verder was het een redelijk normale dag met andere meetings en wat kleine klusjes. Veel kwam er overigens niet uit mijn handen, maar een lange strandwandeling met de buurvrouw en een gezellige digitale middagborrel (0% voor mij) met mijn vrienden hielden me op de been. Maar na 41 uur wakker is je bed dan wel echt heel lekker hoor!

Wat deed het met je om zo lang wakker te zijn?

Dat ik donderdagmiddag nog wat krachttraining had gedaan, dat vond mijn lichaam een minder goed idee. Je hebt daarna toch enig herstel nodig, en zonder slaap, herstel je minder goed. Vrijdagavond merkte ik dan ook wat onaangename pijntjes, onrustige benen en een droge huid. De onrustige benen waren overigens na een meditatie opgelost, de onaangename pijntjes en droge huid verdwenen na een paar uur slapen gelukkig ook weer. De spierpijn was daarentegen wel goed aanwezig. Maar die kwam wellicht ook van het nadoen van gekke dieren in de ochtend sportsessies….

Voetnoot: Ik (en waarschijnlijk vele experts met me) raad het echt niet perse aan jezelf zo te slopen en nachten door te halen. Hoewel het dus soms heel goed kan werken om gefocusd te werken. Maar wees een beetje lief voor jezelf en ga ook gewoon slapen als je dat nodig hebt! Ook gedurende de dag, powernaps kunnen echt mega goed werken. Een powernap is dus maximaal 20 minuten liggen met je ogen dicht!

Ps: Wil je meer informatie over de Helweek? Neem dan gerust contact met me op!

Ps 2: Wil je ook een keer meedoen met zo’n online Helweek? Dat kan! Een ticket kun je direct hier bestellen*. Ik heb me ook al ingeschreven, dus alleen maar gezellig als je meedoet!

*Door via deze specifieke link te bestellen, steun je mij ook nog een beetje. Dit is namelijk een zogenaamde affliatelink. Betaal je niets extra’s voor hoor, maar ik krijg een commissie over het ticket dat jij bestelt.
Sterker nog: laat het me weten als je via mijn link hebt besteld, dan trakteer ik je snel op een bakkie koffie!

Mijn gekozen waardering € -