Zelfontwikkeling

Juli challenge: 15 kilometer naar de halve marathon?

Challenge juli Anke Haadsma

Na mijn loop van afgelopen maand, was ik weer even gestopt met hardlopen. De lol om gewoon een rondje te rennen was er af. Ik heb een uitdaging nodig om plezier te hebben in hardlopen. Of een hardloopmaatje, dat stimuleert ook.

Nu vind ik het mooie van hardlopen, dat je kunt gaan wanneer je wilt. Hardloopschoenen aan, en je kunt van start. Maar ja, die drempel is soms gewoon een beetje hoog. En er zijn zoveel meer leuke sporten om te doen!

Halve marathon of niet?

Toch blijft dat hardlopen me trekken. Het is ook een fijne sport in de zomer, een periode waarin mijn conditie toch altijd flink afneemt. Competities liggen stil en er is veel gezellige afleiding.

Daarom zet ik deze zomer, en de challenge van deze maand, in het teken van hardlopen. Met als toetje een hardloop evenement. De NN CPC Loop Den Haag in september. Afstand: toch weer die halve marathon? Ik twijfel, het zou betekenen dat ik dus wel echt serieus moet gaan trainen deze zomer. En gaat met dat lukken..

Het zou niet de eerste keer zijn dat ik een halve marathon loop. Twee jaar geleden liep ik hem in Amsterdam, samen met mijn zussen. Het was mega zwaar, na 15 kilometer wilden mijn benen niet meer. Maar ik liep hem uit, samen met mijn zusje. De oudste had inmiddels al de hele (!) marathon volbracht. Na die afstand van 21,1 kilometer was ik ervan overtuigd dat ik dit nooit meer zou doen. Tegelijkertijd wist ik ook dat ik gewoonweg te weinig had getraind voor deze afstand.

Halve marathon
Goudje op links: Hele marathon, Ellen en ik op rechts: halve marathon

Serieus gaan trainen

De reden dat ik te weinig had getraind: ik zat toen de hele zomer in Libanon, waar het echt te warm was om fatsoenlijk hard te lopen. Lees: ik vond het te warm. En dan nu de echte redenen: laksheid, ik was naïef, dacht dat mijn conditie wel goed genoeg was. Dat laatste klopte wel redelijk. Maar zo’n afstand gaat niet alleen om conditie of uithoudingsvermogen, het is een behoorlijke aanslag op je benen. Die had ik gewoon echt te slecht getraind, of eigenlijk niet.

Les geleerd dus, mocht ik besluiten in september voor die halve marathon te gaan, dan moet ik hier wel serieus op gaan trainen. En die training begint vandaag! Deze maand loop ik minimaal twee keer per week. Eenmaal een afstand van 5 kilometer, en eenmaal loop ik er 10. Totaal 15 kilometer per week. Met als doel om aan het einde van de maand een totale afstand van ineens 15 kilometer te lopen.

Hou ik deze challenge vol, dan schrijf ik me in voor de halve marathon en trek ik de training hiervoor uiteraard door in augustus.

Ps: Eén nadeel, ik doe de voorbereiding wel opnieuw grotendeels vanuit het warme Libanon.

Mijn gekozen waardering € -