Duurzaamheid

‘Koala’s slapen 22 uur per dag’, over natuurlijk én duurzaam slapen

Koala Hug

Van het herinrichten van haar slaapkamer tot een eigen beddengoedlijn met haar broer. Sandie en Robert Chan zijn de oprichters van KOALA HUG, een duurzame premium beddengoedlijn. Na een succesvolle crowdfunding staan ze nu voor de officiële opening van hun webshop.  

“Wat ik het leukste vind om te doen is het goed luisteren naar de wensen van consumenten en dan hun verwachtingen proberen te overtreffen. Uitblinken in serviceverlening, dat geeft me voldoening”, begint Sandie haar verhaal. “Ik heb aan de Hoge Hotelschool gestudeerd en een eigen onderneming in de foodservice of hospitality lag misschien meer voor de hand. Als hobby richt ik graag de huizen van vrienden en familie opnieuw in, dat is echt een passie van mij. Toen ik vorig jaar mijn slaapkamer opnieuw wilde inrichten en zocht naar duurzame oplossingen, wilde ik ook kijken naar ander beddengoed dan het conventionele katoen. Dit moest comfortabel en zacht zijn, maar vooral ook duurzaam. En ik moest rekening houden met mijn huisstofmijtallergie. Mijn broer Robert heeft meer dan 10 jaar ervaring in de textielsector en daarom heb ik hem ook om gericht advies gevraagd.”

Robert heeft bedrijfskunde gestudeerd in Nederland en Canada en woont in Zuidoost Azië, waar hij ondernemingen heeft opgericht en succesvol runt. “Toen Sandie bij me kwam raadde ik haar Tencel lyocell aan. Dit is duurzaam, temperatuurregulerend, hypoallergeen, super ademend, van nature antibacterieel en vrij van schadelijke chemicaliën. Tevens is het geschikt voor iedereen met een (acne-)gevoelige huid. Tencel is een zachte stof en bacteriën willen zich hier niet in nestelen, wat weer goed is tegen Sandie’s huisstofmijtallergie.”

“Een ander uniek voordeel van Tencel voor het milieu is het ‘closed loop proces’. Dit betekent dat bijna alle oplosmiddelen die bij de productie worden gebruikt, worden hergebruikt en niet in het milieu terechtkomen. Daarom is Tencel milieuvriendelijker dan andere duurzame materialen zoals bamboe en biokatoen. Onze Tencel stoffen zijn overigens geverfd met milieuvriendelijke, niet-giftige kleurstoffen waardoor de totale productie extra groen is.”

Dus daar begon het voor KOALA HUG. “In de kledingindustrie heeft duurzaamheid de laatste jaren al een snelle loop gevonden. Fast fashion ligt enorm onder vuur. Nu zie je dat dit bij beddengoed ook gaat gebeuren, het ideale moment om daar op in te springen. Het mooie van deze stof is ook dat het biologisch afbreekbaar is, het komt uiteindelijk dus weer in de natuur terecht. Om het zo duurzaam mogelijk te houden gebruiken we ook geen ritsen of knopen, het is echt puur Tencel.”

KOALA HUG beddengoed van eucalypushout

Tencel is gemaakt van duurzaam eucalyptushout, en daar komt die koala ook in terug. “Iedereen kent wel dat beeld van een aaibare koala in een eucalyptusboom. Dat knuffelen doet hij overigens om zijn lichaam koel te houden”, legt Robert de naam van hun merk uit. “Wist je dat een koala 20-22 uur per dag slaapt? De andere 2-4 uur eet hij eucalyptus bladeren.”

Niet alleen een duurzaam product

De duurzame ondernemers gaan verder dan alleen het verkopen van het product. Sandie: “De pakketjes laten we straks bezorgen door een fietskoerier. De verpakkingen die we hierbij gebruiken zijn gemaakt van duurzaam karton en het transport is ook geheel duurzaam. Hoewel, het eindproduct komt wel vanuit Azië deze kant op via de scheepvaart, dat is iets minder duurzaam. Maar dit komt omdat we de vezels uit Oostenrijk en Thailand halen, waarna het spinnen van garen, het weven en verven van de stof en het fabriceren en inspecteren van het eindproduct in Azië wordt gedaan. Uiteraard bij ISO en Oekotex gecertificeerde productiepartners. “

Hoe duurzaam we met z’n allen ook proberen te leven, soms kom je er niet onderuit je voetprint achter te laten. Toch maken de ondernemers het ruimschoots goed met hun product.

“Het mooie is dat er voor consumenten nóg een milieuvriendelijk voordeel aan zit. Tencel was je namelijk op 30 graden, en kan gewoon op een kort programma. We raden het ook af om je beddengoed in de droger te stoppen, de stof droogt uit zichzelf al heel snel. Je bespaart dus flink wat water en energie.” Dat je ook nog eens minimaal vijf jaar kunt doen met het beddengoed bij goed onderhoud, is natuurlijk extra fijn! En aangezien KOALA HUG bewust bestaat uit een webshop en geen fysieke winkel, kunnen Sandie en Robert de kosten laag houden, wat je terugziet in de prijzen van het beddengoed.

Tips voor duurzaam ondernemers

  1. “Met duurzaam bedoelen we ook echt duurzaam. Wees bedacht op green washing want dat soort producenten kom je ook in de textielsector helaas veel tegen. Doe dus goed onderzoek en bouw een duurzame relatie op met je productiepartners.”
  2. “Kijk voor wat betreft duurzaamheid naar je hele keten en probeer stap voor stap alle facetten transparant te maken en er zo groen mogelijke alternatieven voor te vinden. Zo zorgen we met z’n allen voor echt positieve impact.”

Volg KOALA HUG online

De webshop van KOALA HUG gaat in het voorjaar 2022 live, maar je kunt ze al volgen via Linkedin en Instagram. Bekijk ook vooral hun website, slaap lekker!

Mijn gekozen waardering € -