Zelfontwikkeling

Koud douchen, een bijzonder frisse challenge

Koud douchen

Begin januari zat ik weer eens lekker te scrollen op Instagram. Daar kwam ik een challenge tegen die mij aantrok: een maand lang koud douchen. Een challenge opgezet door ‘Ice Man’, Wim Hof. Koud douchen deed ik wel eens, maar er echt aan wennen lukte me nooit. Zo’n challenge is natuurlijk de perfecte manier om echt te wennen aan een koude douche en te ontdekken of het ook wat voor me is.

Nu is het echt niet zo dat ik een maand lang alleen de koude kraan aan heb gehad hoor! Ik begon gewoon met een warme douche, pas aan het einde draaide ik de warme kraan helemaal dicht. De challenge was ook zo opgebouwd dat je hieraan kon wennen. De eerste week douchte je 15 seconden af, vervolgens verdubbelde je wekelijks dit aantal. Dus de tweede week 30 seconden, de derde week een minuut en, jawel, de laatste week 2 minuten koud afdouchen!

Fan van kou

Waarom, zal je denken. Logische vraag, ik stelde hem mezelf ook wel eens op het moment dat die warme kraan uitging. Voor mij was het vooral de uitdaging, geen ultiem grote uitdaging, maar wel net een beetje over mijn eigen grenzen. Daarbij weet ik dat koud douchen vanwege diverse redenen goed voor je is. Zoek maar eens op Google, je krijgt allerlei redenen en voordelen van koud douchen voorgeschoteld. Zelf luisterde ik nog naar een webinar door Koen de Jong van Sportrusten, hij is sinds enkele jaren een grote fan van kou en legt goed uit wat nu precies de voordelen zijn.

Reden dat ik meedeed was dus vooral die uitdaging, maar gedurende de maand merkte ik meer voordelen. Het gaf me oprecht een energiekick, met name vanaf het punt dat ik er een minuut onder stond. En waar je na een warme douche daarna vaak in een koude badkamer stapt, voelt dat na een koude douche al veel warmer.

Naast die kick, deed het ook mentaal in mijn hoofd iets met me. Ik stapte met een voldaan gevoel onder de douche uit, had tenslotte mijn challenge weer volbracht. En ik hou er wel van ieder behaald doel (hoe klein ook) te vieren. Dus direct alweer een geluksmomentje te pakken, hoe lekker is dat!

Ok, eerlijk is eerlijk, ik heb twee dagen gesmokkeld in januari. En omdat ik zo’n challenge nogal serieus neem, voelde ik me er daarna dan ook niet goed over. Wist dat ik het prima had gekund, maar mentaal lukte het me even niet. Kon het wel relativeren hoor, mijn dag was hier echt niet direct door verpest. En het stimuleerde me ook weer extra de dag erna wél weer de warme kraan uit te zetten.

Nog steeds koud douchen?

We zitten inmiddels al ver in februari, dus die koud douchen challenge is voorbij. Maar dat betekent niet dat ik niet meer koud douche, ik vind het oprecht heerlijk. Hoewel ik nog steeds niet zonder nadenken de warme kraan dichtdraai, dat gaat stap voor stap. Wel vind ik het fijn dat de druk eraf is, ik hoef niet meer 2 minuten lang al dansend en zingend (anders hield ik het niet vol) onder de koude straal te staan. Een minuut vind ik voldoende, die geeft mij al die kick. Soms sta ik er wel ineens langer onder, en er zijn ook dagen dat ik hem wel oversla. Maar dat mag nu, het is niet meer een challenge. Wel is het inmiddels bijna een gewoonte geworden.

Nieuwe maand, nieuwe challenge

Deze maand ben ik ook bezig met een challenge, ik moet tenslotte wel enige uitdaging in mijn leven houden! De challenge van februari is iets sportiever van aard: 30 push ups per dag. Oftewel de #30pushupsaday challenge van Dear Good Morning, deze duurt nog een kleine week! Volgende week deel ik mijn resultaten van deze challenge met je.

In maart ga ik natuurlijk weer een nieuwe uitdaging aan, suggesties zijn welkom!

Mijn gekozen waardering € -