Watersport

Maximaal werken, minimaal slapen

DSC_0051Begin juni vertrok ik voor een weekendje naar Scheveningen. Niet om lekker aan het strand te liggen om te genieten van het mooie weer, want dat was het. Nee, ik ging hier aan het werk tijdens de Delta Lloyd North Sea Regatta. Dankzij een berichtje op twitter ontmoette ik Hester Ozinga die het mediateam van deze organisatie aanstuurde. Als beginnend watersportjournalist de ideale gelegenheid om in te stromen in dit wereldje. Want groot is deze wereld niet. “Wanneer je er eenmaal tussen zit, zit je goed.” De woorden die ik al vaker heb gehoord over het watersport wereldje. Zo begon ik aan mijn eerste grote avontuur als freelancer op dit vlak.

Een week voor de North Sea Regatta reisde ik al af richting Scheveningen voor de start van de Vuurschepenrace. Dit is de officiële opening van het evenement, een momentje om bij te zijn dus. Tijdens de Vuurschepenrace wordt er vanaf Scheveningen naar Harwich gevaren, drie dagen later varen alle deelnemers terug tijdens de North Sea Race. Helaas is het absoluut geen mooi zeilweer, veel regen en weinig wind. Wel leuk om te melden, team Brunel, die in oktober de Volvo Ocean Race gaat varen, is nu ook van de partij. Dit is verreweg de snelste boot in het startveld, maar ook zij hebben te kampen met die lastige wind. Al met al is het een nat avondje, maar tegelijkertijd super om te zien hoe de diverse klassen hun uiterste best doen goed te starten om maar als eerste in Engeland aan te komen.

Een week later, op donderdag, reis ik dan nog eens naar Scheveningen. Deze dag lijkt het net zulk weer te zijn als tijdens de Vuurschepenrace, alleen dan met iets meer wind. We hopen maar dat dit geen voorbode is op de rest van het weekend. Donderdag bestond vooral uit voorbereiden; voorbereiden op de rest van het weekend, ons ‘pershok’ inrichten en eten met alle vrijwilligers en medewerkers. Dit was nog de rustige dag. Vanaf vrijdag gingen we knallen, ’s ochtends beginnend met een mediameeting waarin alle wedstrijden van die dag werden uitgelegd door de wedstrijdleiding. Het weer is die nacht compleet omgeslagen, we kunnen in de korte broek genieten van de zon, maar voor de zeilers helaas ook zeer weinig wind. Voor de wedstrijdleiding nog lastig om te bepalen wie er gaan zeilen. Gelukkig was onze taak hierin slechts het communiceren wat wij van de wedstrijdleiding horen. We geven de fotografen wat richtlijnen en wij gaan zelf bedenken welke klassen we die dag gaan behandelen. Zodra de zeilers de haven uitvaren wordt het voor ons even rustiger. Verhalen voorbereiden en de social media goed in de gaten houden waren voornamelijk taken die we onderhielden. Gelukkig was er ook nog een kans om zelf even het water op te gaan en langs de diverse wedstrijdvelden te varen.

Aan het einde van de middag kwamen de zeilers terug en gingen we de steiger op voor quotes en verhalen. Daarna snel weer naar het pershok om de informatie te verwerken in nieuwsberichten, een mooie foto erbij zoeken en dan kan die online. Vanuit de vele nieuwsberichten werd een persbericht in elkaar gedraaid door Hester. Zodra deze verstuurd is, en ook alle foto’s zijn verzameld is het voor ons tijd om een kijkje te nemen in de haven. Daar is het feest dan vaak al in volle gang. Vroeg klaar waren we zo nooit, op tijd slapen deden we dan ook niet. Na het feest gewoon nog even door, een biertje drinken met Gerd-Jan Poortman van team Brunel en een dansje op de bar. Dan is het tijd om te slapen, een paar uurtjes, want dan gaat de wekker alweer. Overleven deden we op koffie en een wonderbaarlijke zoutoplossing door het water. Na vier dagen keihard gewerkt te hebben, en veel complimenten over de communicatie tijdens het evenement, bedenken we net dat we nog geen rare fout hebben gemaakt. Krijgt Hester dan toch een mailtje, de naam van een van de schippers hebben we verkeerd. Toch wel die vermoeidheid die even om de hoek komt kijken, gelukkig geen man overboord, want de naam was zo aangepast.

Dinsdag is het even tijd om bij te komen, ontbijten op het strand en dan afscheid nemen. Weer terug naar Zwolle, om direct door te gaan naar het volgende evenement: Sail Giethoorn, waar ik veel van wat ik heb geleerd tijdens dit weekend toe kan passen. Voor iedereen van de Delta Lloyd North Sea Regatta, bedankt voor een fantastisch weekend. Tot volgend jaar!

Mijn gekozen waardering € -