Overig

Over dromen en voorbeeldouders

Iedereen heeft zo zijn grote voorbeelden, mensen tegen wie je opkijkt en mensen van wie je veel hebt geleerd. Voor mij zijn dit mijn ouders, zij volgden hun droom, lieten alles achter zich en begonnen een eigen watersportwinkel. Het had wat voeten in de aarde, zo schoten ze niet bij de eerste kans raak en waren hun kinderen het niet geheel eens met deze plannen. Maar ze zetten door en vonden die droom aan de andere kant van het land. Geen twijfels, gewoon gaan.

Van Uithuizen, Noord-Groningen, verhuisden ze naar Zierikzee, Zeeland. Een leuke winkel direct aan de haven, met woonhuis aan de achterkant. Mijn kleine zusje zat nog op de basisschool en ging logischerwijs met ze mee. Mijn zus had eindexamen gedaan en was aan het sparen voor een reis naar Australie, ik zat nog in mijn eindexamenjaar en ging het jaar daarna wonen en studeren in Zwolle. Zo was er niets dat ze nog tegenhield, de ‘saaie’ kantoorbaan werd opgezegd, het huis verkocht en in etappes verhuisden ze naar de andere kant van het land. Het was hard werken, ging niet altijd zonder slag of stoot, maar ze leefden hun droom.

Ideaal was het natuurlijk niet altijd, je ouders zo ver weg. Erg blij was ik dan ook niet toen ze ons het nieuws vertelden, maar langzamerhand zag ik wel in dat ze zo gelukkiger waren. En ik ging ook verder met mijn leven, een eigen plek in Zwolle, nieuwe studie en nieuwe vrienden. In snel tempo leerde ik op eigen benen staan, maar ook leerde ik dat het belangrijk is om te doen wat je leuk vindt. In een saaie kantoorbaan blijven zitten, daar wordt niemand gelukkig van. Dat advies heb ik ter harte genomen, nu doe ik wat ik leuk vind en is mijn werk ook tevens mijn hobby.

Dat mijn ouders zoveel opgaven om hun droom na te jagen, dat bewonder ik. Nog meer bewonder ik hoe ze zijn omgegaan met de tegenslag die ze uiteindelijk hebben gehad met het sluiten van de winkel. Maar hier hebben ze zich doorheen geslagen, nu zijn ze nieuwe dromen aan het bouwen. Het is bijzonder om te zien hoe ze alles aanpakken, gaat het even niet zoals het moet? Dan moet het maar zoals het gaat. Ze namen een groot risico door hun droom na te jagen, maar over spijt heb ik ze nooit horen praten. Ik denk zelfs dat ze alles zo overnieuw zouden doen, het waren hoe dan ook één van de mooiste jaren van hun leven. Precies daarom weet ik dat het goed is je dromen te volgen, wat je er ook voor op moet geven. Als het de droom waard is, dan moet je ervoor gaan. Ook als het allemaal even niet zo gaat als het moet. Er is altijd ruimte voor nieuwe dromen.

Mijn gekozen waardering € -