Libanon

Na twee maanden Libanon terug in het ‘normale’ leven

Reizen naar Libanon, Jounieh

Ruim twee weken terug in Nederland, na ruim twee maanden in Libanon. Mijn tweede keer in dit prachtige land. En sinds ik terug ben krijg ik regelmatig de volgende vraag: ‘Wat ben jij bruin! Ben je lekker op vakantie geweest?’ Een logische vraag, aangezien ik dag in, dag uit in de zon zat en behoorlijk ben verkleurd. Als ik dan antwoord dat ik twee maanden in Libanon zat, zijn de reacties nogal wisselend.

Aan die reacties kan ik precies aflezen of iemand Libanon überhaupt kent. Degene die namelijk antwoord met: ‘Oh wat lekker’, die heeft echt geen idee van het land. En dat is natuurlijk helemaal niet erg. Zeker een jongere generatie zal niet snel over Libanon hebben gehoord. Beiroet geeft al meer herkenning, mede door de explosie in augustus 2020. Maar dat dit de hoofdstad van Libanon is, blijkt toch minder bekend.

Iemand die niet goed weet hoe precies te reageren en slechts ‘Ow wow…’ of iets dergelijks uitgesproken krijgt, die kent Libanon. Vaak van vroeger, tussen 1975 en 1990 zat Libanon midden in een burgeroorlog. Daarna bleven de spanningen in het land, maar wisten ze ook langzaam weer op te krabbelen. Tot twee jaar geleden. Het land kwam in een economische crisis en gleed vanaf hier steeds verder weg. De explosie in de haven van Beiroet vorig jaar liet nog maar weer eens zien hoe corrupt de politiek hier is.

‘Zelfs tijdens de oorlog was het beter hier’

Helaas was dit nog niet het dieptepunt voor het land, want die corruptie zette door. Deze zomer kwamen huishoudens letterlijk in het donker te zitten, auto’s kwamen langs de kant van de weg te staan en de schappen van de supermarkten werden steeds leger. ‘Zelfs tijdens de oorlog was het leven beter.’ Dat dit werd gezegd, dat zegt wel genoeg toch?

Gedurende dit dieptepunt leefde ik dus ook in Libanon, moet ik zeggen dat ik in een vrij veilige bubbel zat hier. Natuurlijk merkte ik goed aan mijn vrienden wat de situatie met hen deed. En natuurlijk had dit ook echt wel effect op mij, maar ík had te allen tijde de optie om terug naar Nederland te komen. Toch besloot ik langer te blijven. Deels omdat ik het ontzettend moeilijk vond dat ik wél zomaar op een vliegtuig kon stappen, iedereen daar achter te laten en mijn goede leven in Nederland weer op te pakken. Deels omdat ik gewoon echt belachelijk gelukkig zat te zijn in dit land dat voelt als mijn tweede thuis.

Batroun Libanon
Weinig momenten dat ik niet belachelijk gelukkig zat te zijn

Zomaar op een vliegtuig stappen en je leven elders gaan leiden, dat is een luxe die veel Libanezen niet hebben. Ik heb zoveel gesprekken gehad over het al dan niet emigreren. Veel mensen die weg willen uit het land om zichzelf of hun kinderen een toekomst te bieden. Maar hoe moeilijk is die keus, je thuisland en je familie achterlaten en een nieuw bestaan in een vreemd land opbouwen? En dan heb je die keus gemaakt, dan komt nog de hele rompslomp van papieren, visa, immigratie, etc. Mits je een tweede paspoort hebt overigens, dat maakt het alweer iets makkelijker.

Aantrekkingskracht van Libanon

‘Jij blijft langer in een land waar iedereen weg wil, waarom?’ Ook zo’n vraag die me meer dan eens is gesteld in allerlei vormen. Met name Libanezen die mij vroegen waarom ik opnieuw ging reizen naar Libanon. Een hele terechte vraag, en een echt gedegen antwoord had ik niet vond ik. Ik noemde steeds het standaard rijtje op: Het mooie land, de mensen, mijn vrienden en ja, toch ook het weer. Naast natuurlijk ook het lekkere eten en de, ondanks alle problemen, goede vibes. Zodra ik mijn antwoord had uitgesproken verscheen er bijna altijd een glimlach op de gezichten, ‘Ja, dat is Libanon inderdaad. Je hebt helemaal gelijk.’

Wat ik echt zo magisch vind aan Libanon, en eigenlijk met name de Libanezen (die ik heb ontmoet), hun grote gemeenschap. Iemand kan je na een korte ontmoeting al uitnodigen voor een verjaardag waar hij/zij naar onderweg is. Ik ben zelfs heel spontaan uitgenodigd voor een bruiloft (waar ik overigens niet op ben ingegaan), hadden de mij onbekende bruid en bruidegom helemaal prima gevonden: hoe meer zielen hoe meer vreugd, is het motto. Je wordt letterlijk overal met open armen ontvangen, dat maakt de hele Libanese community zo sterk.

Zeilen in Libanon
De zeilers community. Liefde voor alle mensen op deze foto!

Muurtjes bouwen

Toch blijft het ook lastig hier echt iemand te leren kennen. Vertrouwen is een lastig dingetje voor een Libanees, en dat is niet zo gek als je kijkt naar de geschiedenis. Iedereen heeft een muurtje om zichzelf gebouwd, kom daar maar eens doorheen. Misschien is dat het ook wel waardoor ik me zo comfortabel voel in dit land. Want muurtjes bouwen, daar ben ik ook altijd erg goed in geweest.

Nu heb ik de laatste maanden veel van mijn muurtjes kunnen slopen, en het grappige is dat ik dat ook merkte in mijn tijd in Libanon. Een groot verschil met twee jaar geleden is het aantal vriendschappen die ik heb opgebouwd. Hier nam (en had) ik ook meer tijd voor, maar ik voelde er bij mezelf ook meer ruimte voor. En de vriendschappen die ik al had van twee jaar geleden, zijn eigenlijk alleen maar sterker geworden.

Ik begon deze blog met een feitje: ik ben twee weken terug in Nederland. Eigenlijk wilde ik jullie vertellen hoe het bevalt om weer terug te zijn, maar waarschijnlijk is dit tussen de regels door wel te lezen. Begrijp me niet verkeerd, het is fijn om weer in mijn eigen huisje te zitten, mijn familie en vrienden weer te knuffelen en niet na te hoeven denken hoe je van A naar B komt. Maar mijn verlangen om terug te reizen naar Libanon is ook groot, zo groot dat ik daar toch echt iets mee moet doen…

Ook een keer reizen naar Libanon?

Reizen naar Libanon paragliden
Eén van die leuke uitstapjes in Libanon, beetje door de lucht zweven!

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je nu niet naar Libanon zou vliegen. En nee, ik zou het je nu ook niet direct aanraden. Maar krijg je de kans, dan zou ik zeker gaan! Natuurlijk geef ik je graag tips en wil je zelfs helpen met wat handige connecties voor accommodaties, vervoer (vrienden worden met taxi chauffeurs is altijd een goed idee) en uitstapjes. Bekijk ook vooral de highlights op mijn Instagram kanaal.

En mocht je nog twijfelen of het wel echt een goed moment is om te reizen naar Libanon, kijk dan vooral de volgende video. Deze jongen zat precies tegelijk met mij in het land, en ook hij heeft zich niet (of nauwelijks) onveilig gevoeld.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Mac Candee 🌏 (@worldnomac)

Mijn gekozen waardering € -