Watersport

Suppen tijdens de Summer of 67

suppen
Foto door Klaas van de Schuit

Afgelopen vrijdag was het zover, mijn allereerste SUP ervaring (stand up peddling).  Hoewel ik als klein meisje al wel geregeld op de surfplank stond met mijn peddel, werd dit toen nog geen suppen genoemd. Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst hoorde over suppen, vond ik het een wat vreemde gewaarwording. Het was precies wat wij vroeger ook deden, maar nu hadden ze er een hele sport omheen gemaakt. Ook in Giethoorn werd suppen een hit, vanaf dat moment was mijn nieuwsgierigheid toch ook wel gewekt. Maar de stap maken om eens op een plank te gaan staan met mijn peddel, die was nog iets te groot.

Een mooi initiatief vond ik in de SUPer Girls on tour, vier meiden die het suppen in Nederland promoten. Omdat suppen niet alleen iets sportiefs hoeft te zijn, maar ook vooral gezellig hebben zij besloten door Nederland te gaan om met groepen dames vrijblijvend het water op te gaan. Afsluitend een glaasje wijn en gezellig kletsen, echt een leuk initiatief. Bij mij in de buurt komen ze niet, maar Leeuwarden is dan nog wel doable. Daarnaast wordt deze clinic mede mogelijk gemaakt door 67 Wines, maar daar krijgen we pas aan het einde van de suptocht mee te maken.

Samen met goede vriendin Karlijn reis ik daarom af naar Leeuwarden voor onze eerste SUP ervaring. We beginnen met een korte warming up in de Prinsentuin, waarbij we de speciale SUP peddel direct een beetje leren kennen. Peddel in de hand en armen omhoog, langs je lichaam draaien en nog even opdrukken. Vervolgens komt er een korte uitleg van de plank en hoe je moet peddelen. Pas daarna mogen we het water op. Eerst op de knietjes om te wennen aan de plank. Hoewel deze breder is dan de gemiddelde surfplank, is het nog wel erg wiebelig zo zonder zwaard. Dat wordt goed balans zoeken en proberen op de plank te blijven staan. Het duurt niet lang voordat onze hele groep, een stuk of 15 meiden, op de plank staan. Tijd om de grachten van Leeuwarden eens te verkennen.

Het opsplitsen in twee groepen, waar aan het begin van de avond over werd gesproken, gaat niet helemaal op. We zijn nu één grote groep waarvan de snellen vooraan suppen en de langzamere achterin. Eigenlijk ook veel leuker en gezelliger. Het is nog heel erg wennen om de juiste slag te pakken te krijgen. Lichtjes door je knieën gaan en zorgen dat de peddel recht door het water gaat. “Je moet je peddel echt recht langs je lichaam het water insteken, dan ga je veel rechter vooruit en hoef je minder te corrigeren.” Hester Ozinga komt even bij mijn plank langs om me nog wat verder op weg te helpen. Er zijn nog best veel dingen om aan te denken, maar langzaam maar zeker krijg ik de slag te pakken. Voordat we de smalle grachtjes van de stad doorgaan oefenen we nog wat met het maken van bochtjes. Tot nog toe is iedereen droog overgekomen en ook na het oefenen van deze manoeuvres is er nog niemand te water gegaan. Dan gaan we de smalle grachtjes door, met lage bruggen en heel veel spinnen. In een lange colonne bewegen we ons voort, helaas weet hier een van de dames even geen balans te houden en moet aan het koude water geloven. Gelukkig blijkt het suppen een echte conditionele en krachtsport te zijn en krijgt ze zichzelf al snel weer warm gesupt.

Helemaal aan het einde van de rit wordt er nog snel uitgelegd hoe je nog sneller vaart maakt. Er staat namelijk nog een kleine sprintwedstrijd op het programma. In groepjes van 5 gaan we de sprint aan en kom ik dankzij een mooie ‘boei’ronding als eerste over de finishlijn (de boei bestond uit oud-Olympisch zeilster Annemieke Bes op een plank). Dat ik deze ronde eerste word betekent dat ik daarna nog een sprintje mag trekken tegen de nummers 1 en 2 van de overige groepjes. Helaas loopt dit sprintje voor mij minder goed af, met mijn leash (enkelband) raak ik verstrengeld in een van mijn mede strijders, de finishlijn haal ik geen tweede keer. De uiteindelijk terechte winnaar ontvangt van de organisatie een mooie pouche van 67 wines. Je leest het goed, wijn in een zak! Ideaal voor de watersport, en ook nog eens heel goed te drinken. We ontvangen namelijk allemaal een heerlijk glaasje wijn zodra we weer veilig aan wal zijn. Nog lekker nakletsen terwijl de zon langzaamaan onder gaat, een ideale afsluiting van dit gezellige uitje.

Wil jij ook die 67 Wines proeven, of wil je meedoen aan zo’n gave clinic? Doe dan mee aan de #summerof67 contest op social media. Volg @sixtysevenwines op Twitter of Instagram
en deel jouw #summerof67 moment (met of zonder wijn) aan het water. Elke vrijdag wordt er een winnaar blij gemaakt met de nieuwste wijnverpakking voor bij het water: de pouche. Daarnaast maak je kans op twee moments of a lifetime met de SUPerGirls on Tour. Plaats jouw Summer of 67 moment aan het water of met een glaasje wijn op Instagram of Twitter met de hashtag #summerof67, wie weet win jij twee plekken in de laatste clinic in Haarlem op 14 september. De winnaar wordt op 1 september bekend gemaakt.

 Meer foto’s zijn hier te vinden.

Mijn gekozen waardering € -