LibanonZelfontwikkeling

Deze challenge ligt nauw aan mijn hart

The 19.8 Beirut Challenge

Na een hele sportieve maand, iedere dag 30 minuten sporten, is het weer tijd voor een nieuwe challenge. Afgelopen week werd mij al een aantal keer gevraagd wat mijn nieuwe challenge werd. Ik had iets heel leuks bedacht, maar gedurende de week kwam er iets anders op mijn pad.

Deze maand ga ik samen met mijn zusje 19.8 kilometer hardlopen voor The 19.8 Beirut Challenge. De ultieme uitdaging zou natuurlijk zijn dat ik die afstand in mijn eentje loop, maar die uitdaging is toch net iets te groot. De geplande datum is namelijk al snel: Vrijdag 11 juni. We lopen daarom allebei een afstand van 9.9 kilometer!

*Geen creditcard, Pay Pal of iPhone Pay? Doneer dan via een tikkie, dan doneer ik dit namens jou!

The 19.8 Beirut Challenge
Ellen en ik liepen in 2019 de halve marathon van Amsterdam samen. Grote zus Goudje liep in haar eentje een hele marathon die dag!

Waarom 19.8 kilometer?

Hiervoor gaan we terug naar 4 augustus 2020. Omstreeks 18.00 uur ’s avonds werd Libanon opgeschrikt door een enorme explosie in de hoofdstad Beiroet. Hierbij werd een totaal gebied van 19.8 vierkante kilometer getroffen. De opbouw werkzaamheden zijn sindsdien in volle gang. Maar ze zijn er nog lang niet.

Makkelijk wordt het ze ook niet gemaakt. De overheid doet niets en al voor de explosie zat het land in een diepe crisis. Hoewel de regering na de explosie aankondigde op te stappen, worden hervormingen van een nieuwe regering tegengewerkt. Er is corruptie, honger, grote werkloosheid en er zijn gewoon geen financiële middelen in het land meer aanwezig. De reserves zijn op.

Langdurige hulp

De weken na de explosie kwam ervan over de hele wereld hulp naar Libanon. In de vorm van geld, donaties en daadwerkelijk mensen. Ook dit bleek niet makkelijk, er moesten steeds manieren gevonden worden om de hulp buiten de overheid om te regelen.

De corrupte politiek in het land probeerde ook hier grip op te krijgen. Libanezen waren bang dat ze hierdoor niets van al die hulp zouden zien. Het was zelf zo erg dat de Nederlandse reddingswerkers, die zouden helpen zoeken naar overlevenden in het puin, werden gedwarsboomd bij aankomst in het land.

De NOS heeft 6 maanden na de ramp het volgende artikel gepubliceerd, die schetst de situatie in het land wel aardig.

Inmiddels zijn we 10 maanden verder, en hulp is nog steeds nodig. Hulp om het land op de lange termijn ook weer te kunnen opbouwen. Together Beirut komt hiervoor met deze sportieve challenge om geld op te halen voor onder andere:

  • Gratis geestelijke gezondheidszorg voor kinderen, jongeren en gezinnen
  • Het stellen van levensreddende diagnoses, patiëntenzorg, medicijnen en operaties voor patiënten met chronische ziektes.
  • Volledige restauratie van 6 erfgoedgebouwen en een openbare ruime in het hart van Gemmayze (naast de haven de hardst getroffen plek)

The 19.8 Beirut Challenge

De challenge vindt plaats in het weekend van 11, 12 en 13 juni. Het idee is iets sportiefs te doen rondom het getal 19.8. Dit kan dus een run zijn van zoveel kilometer, maar ook fietsen, zwemmen, wandelen of iets dergelijks is mogelijk. Maar je kunt ook bijvoorbeeld 19.8 rondes doen, of gebruik de tijd en ga voor een loop, dans, zwem, of andere sportsessie van 19.8 minuten. Het is kort dag, maar je kunt gewoon nog meedoen!

Gedurende het weekend komen er veel meer mensen in actie door een sportieve uitdaging. In Libanon zelf wordt er volop gesport, maar ook wereldwijd is dit initiatief opgepakt.

Registreer hier: togetherlibeirut.org/

Of doneer, dat is waar wij het natuurlijk voor doen. Donaties die ten goede komen aan de projecten die ik hierboven al noem.

Welke route we gaan lopen en op welk tijdstip, dit maken we snel bekend. Aanmoediging langs de lijn is welkom, maar donaties natuurlijk nog meer.

Waarom doe ik mee?

Wellicht heb je me gevolgd of heb je dit al eens gelezen, ik heb een zomer lang in Libanon gewoond en gewerkt. Hier werd ik verliefd op het land. Het doet mij pijn te zien wat er de afgelopen twee jaar is gebeurt in het land en wat dit met de mensen daar doet. Met mijn vrienden, die zo hard blijven vechten voor betere omstandigheden. Veel kan ik niet doen vanuit hier. Behalve een luisterend oor voor hen zijn, en met deze sportieve uitdaging aandacht (en ja, geld) vragen voor Libanon.

*Geen creditcard, Pay Pal of iPhone Pay? Doneer dan via een tikkie, dan doneer ik dit namens jou!

Mijn gekozen waardering € -