Watersport

Veel bootjes en schrijven in 2019

Afgelopen jaar heb ik nieuwe projecten aan mijn portfolio toe mogen voegen. Ook bestaande opdrachtgevers schakelden mij opnieuw in voor de pr en/of communicatie. Met mijn focus op evenementen, en dan specifiek zeilwedstrijden, reed ik in 2019 stad en land weer af voor de verslaggeving van verschillende evenementen. Dit jaar mocht ik tevens een buitenlandse opdrachtgever aan mijn portfolio voegen, geen communicatie klus, maar een soort uitstapje van mijn normale werkzaamheden. Hieronder een overzicht van de verschillende projecten in willekeurige volgorde.

Sander van der Borch

Medemblik Regatta
Alweer voor het derde jaar was ik betrokken bij de Medemblik Regatta. Dit is al jarenlang het olympische zeilevenement van Nederland, en vindt jaarlijks tijdens het derde weekend van mei plaats in Medemblik. ’s Werelds beste zeilers in olympische klassen komen deze week naar Nederland om tegen elkaar te strijden. Dit jaar was een wat bijzonder jaar, veel olympische klassen konden niet komen vanwege WK’s en EK’s die dicht op de regatta waren gepland. Wel werd er een spectaculaire nieuwe klasse toegevoegd: het windfoilen. Ik ben betrokken bij dit evenement vanaf het complete voortraject en verzorg alle content die naar buiten gaat. Zoals dit mooie plaatje van Sander van der Borch.

Dutch Youth Regatta
Voor het eerst mocht ik de volledige communicatie van de Dutch Youth Regatta op me nemen. Europa’s grootste jeugdzeilevenement, in Workum. Hoewel ik intussen wel gewend ben met buitenlandse zeilers te werken, is de jeugd toch weer een hele aparte tak van sport. Interessant om hiermee om te gaan en ook de communicatie op in te richten. Met een klein mediateam zorgde ik dat alle content richting pers en social kanalen wereldwijd werd gestuurd.

United 4 Sailing
Ook dit evenement mocht ik dit jaar voor het eerst aan mijn portfolio toevoegen. Dezelfde organisatie als de Dutch Youth Regatta, en ook hier kon ik grote stappen zetten aangezien er in de jaren hiervoor niemand in het mediateam had gezeten. De United 4 Sailing heeft altijd veel inschrijvingen, daardoor was de communicatie veel minder gericht op het laten inschrijven van deelnemers. We moesten meer op story telling zitten, best lastig als je het evenement pas net leert kennen. Het leuke aan dit evenement is dat het is verdeeld over vier weekenden gedurende het seizoen. Iedere datum en locatie heeft wel weer zijn eigen verhalen en zeilers.

Open Dutch Sailing Championships
Een evenement die sinds het eerste jaar van mijn bedrijf al op de agenda staat, met dank aan Frans Hin die mij introduceerde. Zelf is hij ook al jaren betrokken bij dit kampioenschap. Veel zeilers komen hier jaarlijks op af om te strijden voor de titel Nederlands Kampioen. Door de jaren heen is er steeds discussie over hoe het evenement opgezet moet worden. Een groter sociaal programma, meer klassen of nog anders? De laatste jaren is het vooral sociaal een gezellig evenement, naast de strijd op het water. De verhalen komen tijdens het weekend altijd vanzelf, het enthousiasme van de vele zeilers is hier aanstekelijk, en na het zeilen is het altijd minstens zo gezellig op de kant.

Noordzee Club
Voor de Noordzee Club heb ik dit jaar twee opdrachten mogen doen. Ik was betrokken bij de jaarlijkse lezing die dit jaar werd gegeven door Simeon Tienpont over de Nederlandse deelname aan de America’s Cup. Ik was verantwoordelijk voor de fotografie en de verslaggeving van die dag. Zowel de uitnodiging op voorhand als inhoudelijk over de lezing. Hiervoor had ik korte lijntjes met de communicatieafdeling achter Tienpont. Aansluitend volgde de prijsuitreiking van de Shorthanded Awards waarbij ik tevens het verslag mocht maken. Een ander evenement van de Noordzee Club waar ik bij betrokken ben is de Dag van het Wedstrijdzeilen. Altijd weer een uitdaging om van de levendige discussies en toch gevoelige onderwerpen een gedegen verslag te maken. Ook hier aansluitend een prijsuitreiking, deze keer van de Verbondsbezemcompetitie. Foto’s en verslag komen van mijn hand en worden richting mijn perscontacten verstuurd.

Deining Magazine
Het rommelde in de watersportmedia. De Waterkampioen ging stoppen en ook Zilt gaf halverwege dit jaar aan de handdoek in de ring te gooien. Twee redacteuren van de Waterkampioen, Jim Post en Arno Beuken, besloten uit eigen handen een nieuw magazine op de markt te brengen. Ala Waterkampioen, maar dan vernieuwender. Dus ook met een focus online, daar hadden ze mij voor gevraagd. Al in een vroeg stadium werd ik betrokken bij de plannen, na maanden van campagnes bedenken en opzetten kwam het hoge woord van de Waterkampioen eruit en kon Deining Magazine online ook los. Het was een moeilijke klus om aan te trekken, met twee mannen die toch echt print minded waren en online veel dingen spannend vonden. De ondergrens die de mannen in gedachten hadden om te starten is helaas niet binnen de gestelde deadline gehaald. Voorlopig dan ook nog geen Deining Magazine. Al begreep ik dat er toch nog steeds plannen zijn om het magazine op te starten.

Het Scheepvaartmuseum
Een project waarbij ik in 2018 aanvankelijk voor twee maanden bij betrokken werd, liep uit naar vier maanden en sloot ik in 2019 pas af. Daarom mag dit project best nog bij de terugblik van 2019. Zeker omdat ze me eind 2019 opnieuw benaderden voor een schrijfopdracht voor hun Zeemagazijn. Maar die rond ik pas in 2020 af, daarover dus later meer. Voor het Scheepvaartmuseum was ik gevraagd ondersteuning te bieden op de afdeling online, een tijdelijke vervanging tot er weer een vaste medewerker op die plek zat. Na het inwerken van deze nieuwe collega, zou mijn project hier erop zitten. Maar een nieuwe website vroeg toch extra werk waar ik goed bij kon helpen. Het herschrijven en herindelen van verschillende pagina’s op de website. Een mooie ervaring en een fijn inkijkje in het museumwezen.

Kanosport Magazine
Ook dit project heb ik al enige jaren in mijn portfolio zitten. Een magazine van het Watersportverbond voor al haar kanoleden. Samen met Bejanca van Grootheest, medewerker kanosport, verzorg ik de complete inhoud van dit magazine. Deze bestaat voornamelijk uit reisverhalen van lezers, stukken van verenigingen, wedstrijdnieuws en nieuws vanuit het Watersportverbond. Ik verzorg al het redigeerwerk en schrijf ieder kwartaal het voorwoord van, in samenwerking met, de directeur. Vanaf 2020 breiden mijn werkzaamheden voor het magazine verder uit, hierover later meer.

Watersportverbond
Het Watersportverbond stond ook enige jaren vast in mijn portfolio, ik ondersteunde de communicatieafdeling op allerlei vlakken. Begin 2018 nam het Verbond alle werkzaamheden weer ‘binnenshuis’ op en nam ik afscheid. Dat ze mij eind 2019 vervolgens vroegen voor twee losse klussen, vind ik dan ook een eer. Zeker omdat het twee klussen betrof voor de afdeling topzeilen, waar ik veel affiniteit mee heb. Ik verving de persvoorlichter voor het schrijven van de persberichten rondom twee WK’s: het WK 49er en 49erFX, en het WK Finn. Naast de persberichten verzorgde ik hier, uiteraard, ook de social mediaberichtgeving.

Online zichtbaarheid
Naast deze grotere klussen, heb ik bij verschillende ondernemingen binnen gekeken om ze te helpen met een strategie voor hun online zichtbaarheid. Het verbeteren van een website, inzetten van Google Adwords, plannen van nieuwsbrieven, benaderen van de pers en contenthaakjes bedenken voor social media.

Libanon
De laatste die ik hier nog wil noemen is mijn werk in Libanon afgelopen zomer. Twee maanden zeilles geven aan kinderen in Libanon. Even niet online, maar juist heel erg offline aan het werk. Een fijne break in het drukke afgelopen jaar. Meer over mijn Libanon avonturen vind je in de volgende blogs:

Op naar 2020
Ook voor 2020 staan er alweer een aantal mooie projecten op me te wachten. Ik noemde al twee schrijfopdrachten voor het Scheepvaartmuseum en het uitbreiden van mijn werkzaamheden voor Kanosport Magazine. Maar ook ga ik nog meer doen in tijdschriftenland, bij Spiegel der Zeilvaart ben ik al begonnen als extra hulp op de redactie. Redigeren van artikelen en natuurlijk ook online meer zichtbaarheid creëren. Er staan nog meer projecten op de planning, maar er is ook nog ruimte voor nieuwe projecten. Neem gerust contact met me op als jij denkt dat wij een goede match kunnen zijn!

Neem contact op

Mijn gekozen waardering € -