ArtikelenFeaturedOlympische SpelenWatersport

“Hoe was het op de Olympische Spelen in Marseille?”

Olympische Spelen sportverslaggever zeilsport

De meest gestelde vraag van afgelopen weken, hoe het op de Olympische Spelen was. Mijn eerste reactie was dat het vooral een hele ervaring was. Zo bijzonder om alles van dichtbij mee te maken, zowel de overwinningen als de teleurstellingen.

Nu ben ik al ruim twee weken weer terug, maar had de tijd en energie nog niet gevonden om al die ervaringen op papier te zetten. Het gaf me wel ook tijd om alles goed te laten bezinken en te bedenken hoe ik het nu precies heb ervaren. Veel van de quotes die de Olympische zeilers direct na hun toernooi benoemden, kan ik eigenlijk zo overnemen. “Goud, dit is alles. Emotionele rollercoaster”, het zijn woorden die Odile van Aanholt uitsprak nadat ze samen met Annette Duetz olympisch kampioen werd in de 49erFX.

Die rollercoaster herken ik, het was mijn eerste Olympische Spelen als verslaggever. Hoewel ik al wat ervaring heb op grote sportevenementen, vond ik dit toch wel heel overweldigend. De emoties die je van zo dichtbij meemaakt, en dan moet je gaan kiezen: waar schrijf je wel over, en wat laat je dan toch liggen als freelance journalist?

Keuzes maken

De luxe van een heel team had ik niet, ik zat daar alleen. En dan gebeurt er veel tegelijk in die ene week. Medaille na medaille werd behaald, en tegelijkertijd waren er de nodige teleurstellingen. Ik moest wel keuzes maken, met natuurlijk de verzoeken van mijn opdrachtgevers voorop. En gelukkig waren er mensen om mij heen die het wisten te relativeren: ik was er tenslotte wel. Met de nodige hulp van persvoorlichter Simon kon ik gewoon de verhalen maken die ik moest maken, en al het andere was mooi meegenomen.

En als ik dan nu terugkijk op de Olympische Spelen, dan had ik er niets van willen missen. Ik heb veel kunnen schrijven en werd zelfs een aantal keer uitgenodigd in een podcast om luisteraars bij te praten over de dag op het water. En om er dan maar weer een quote van een zeiler bij te pakken: “Nu heb ik de ervaring van de Spelen, op naar de volgende stappen”, dit zei Bjarne Bouwer in mijn interview met hem na zijn laatste wedstrijd op de Spelen. Ik sta helemaal achter deze quote, dus we pakken gelijk door, op naar Los Angeles 2028.

En in de tussentijd staan er nog heel veel meer zeilevenementen gepland om verslag van te doen!

Mijn werk tijdens de Spelen

Nog zo’n vraag die ik veelvuldig kreeg, wat heb je nu allemaal precies gedaan vanuit Marseille? Een overzicht van mijn gepubliceerde werk én een aantal podcastafleveringen waar ik te gast was.

Ik schreef voor

Steenwijker Courant/ Dagblad van het Noorden:

> Bjarne Bouwer en Laila van der Meer en aan de vooravond van hun debuut op de Olympische Spelen. ‘We hebben zin om te beginnen’

> Bjarne Bouwer met Laila van der Meer in de finale op hun olympisch debuut in de Nacra 17 klasse

> Succesvol olympisch debuut voor Bjarne Bouwer: ‘maar je wil hier toch winnen’

PZC/AD:

> Voor Annelous Lammerts beginnen de Olympische Spelen nu echt: ‘Ik beleef het anders nu ik er onderdeel van ben’

> Kitefoilster Annelous Lammerts pakt verrassend brons: ‘Echt een rollercoaster van emoties’

Zeilwereld:

> Wat een emoties tijdens de finalewedstrijd van gouden Nederlandse duo

> Historie is geschreven in Marseille, het verhaal van de tweevoudig olympisch kampioen

> De Olympische Spelen: een inspiratie voor iedereen met een droom

> De Olympische Spelen: meedoen om het meedoen, of om te winnen?

Ik was te gast bij

Zeilhelden Podcast:

> Op dinsdag 30 juli

> Op zaterdag 3 augustus

> Op donderdag 8 augustus

Mijn gekozen waardering € -