ArtikelenWatersport

Next stop: de America’s Cup in Barcelona!

Het Nederlandse vrouwenteam van JAJO Team DutchSail Credits: Sander van der Borch

Van de Olympische Spelen in Marseille door naar de America’s Cup in Barcelona. Binnen enkele weken vink ik twee van de grootste zeilwedstrijden ter wereld af. En daarmee kom ik ook steeds dichter bij mijn doel om de zeilsport meer op de kaart te zetten bij de Nederlandse media.

Voor wie de America’s Cup overigens niet kent, het is de oudste nog bestaande sportprijs ter wereld en een van de meest prestigieuze zeilwedstrijden die er is. De eerste editie van de America’s Cup stamt uit 1851. Deze wedstrijden worden eens in de vier jaar gehouden en alleen de beste zeilers strijden mee om de Cup.

In onderstaande video meer informatie over de America’s Cup: de 37ste editie in 173 jaar

Nederland heeft overigens nog nooit meegedaan aan de America’s Cup, wel zijn er verschillende pogingen gedaan om een campagne op te zetten. Maar deze editie doen ‘we’ toch wel een beetje mee. Naast het grote evenement zijn er namelijk ook twee sub evenementen in de Cup. Zo is er een Youth America’s Cup en een Women’s America’s Cup. En in die beide evenementen doet Nederland mee, onder de vlag van JAJO Team DutchSail. Dat maakt het voor mij dus ook interessant om daar rond te lopen en verslag van te doen.

Historisch moment in de zeilsport

Het jeugdteam heeft overigens al gevaren, zij kwamen helaas niet verder dan de eerste ronde. De vrouwen starten zondag 6 oktober met de kwalificatiewedstrijden, daarvoor reis ik dus ook af naar Barcelona. Het maakt het extra bijzonder dat het de eerste keer in de historie van deze wedstrijd is dat er een volledig vrouwen evenement is. Dat wij als Nederland daaraan meedoen is natuurlijk al heel bijzonder en eigenlijk een verhaal op zich.

Nu ga ik in Barcelona, net als tijdens de Spelen, verslag doen voor verschillende media en voor Zeilwereld.nl. Wel moet ik toegeven dat het makkelijker was om opdrachten te vinden voor de Spelen dan voor de America’s Cup. Hoewel hier beduidend minder Nederlandse media op af komt, is er ook gewoon minder interesse in verhalen over dit zeilevenement. Logisch misschien, de zeilsport zit nu eenmaal nog niet zo verweven in de Nederlandse media. Daardoor blijven die verhalen nog lastig te verkopen, maar daar wil ik natuurlijk verandering in brengen!

Wat misschien mijn geluk is, is dat onze gouden medaille winnaars op de Olympische Spelen ook in het vrouwenteam zitten. Odile van Aanholt en Annette Duetz zijn na de Spelen direct doorgegaan met deze campagne. Van uitrusten en vakantie vieren is dus geen sprake bij deze dames, net als bij Bjarne Bouwer en Bart Lambriex, zij zijn onderdeel van het Nederlandse jeugdteam en na de Spelen dus ook direct doorgegaan. Die namen zijn inmiddels gelukkig al wel wat bekender, waardoor media hier nog wel eens op inhaken.

Bekende naam of niet, ik blijf gewoon lekker doorgaan met het volgen van die Nederlandse zeilers om zo de zeilsport nog wat meer op de kaart te krijgen in de Nederlandse media. En natuurlijk om mijn eigen naam als zeilsportjournalist nog verder te vestigen. En dan ga ik na Barcelona ook maar eens een keer echt op vakantie!

Ps: Het Canadese team (een van de tegenstanders van Nederland) benadrukt in onderstaande post ook hoe bijzonder het is dat de vrouwen onderdeel zijn van deze America’s Cup:

Mijn gekozen waardering € -