ArtikelenFeatured

Geschiedenis geschreven in Barcelona, alleen Nederlandse media hebben het gemist

Puig Women's America's Cup Barcelona 2024

Er zijn van die momenten in je werk die je niet snel zal vergeten. Zo kan ik me de pitstop van de (toen nog) Volvo Ocean Race in 2015 nog goed herinneren. Of die allereerste keer werken op de North Sea Regatta. De Olympische Spelen van afgelopen zomer zullen ook zeker in dat rijtje komen, maar ik denk dat de America’s Cup in Barcelona voorlopig toch wel bovenaan komt te staan.

Daar in Barcelona zou geschiedenis worden geschreven. Voor het eerst deed er namelijk een Nederlands team mee, niet in de grote Cup, maar in het jeugd- en vrouwen evenement, de UniCredit Youth America’s Cup en de Puig Women’s America’s Cup. Het jeugdteam had in september al hun wedstrijden, de vrouwen kwamen begin oktober in actie. Dat was een moment om bij te zijn, dit werd namelijk ook de eerste keer in de geschiedenis van de America’s Cup, die dus al sinds 1851 wordt gevaren en hiermee de oudste internationale sportwedstrijd ter wereld is, dat er een compleet vrouwenevenement is. En Nederland was daar dus gewoon bij!

Lees ook: Next stop: de America’s Cup in Barcelona!

Dat het tijd werd dat dit een keer gebeurde, daar was iedereen het over eens. De deelnemende teams konden dan ook rekenen op veel fans, iedere wedstrijd werd live uitgezonden en de teams werden volledig opgenomen in het programma van de America’s Cup. Dit was echt het moment van de vrouwen in de zeilsport, en dat op het hoogste niveau!

Daar moest ik dus ook wel bij zijn, niet alleen omdat ik het persoonlijk heel tof vind, ook omdat hier verhalen liggen. Dus ik ging mijn netwerk af, op zoek naar media die interesse zouden hebben in deze historische sportgebeurtenis. Mijn ervaring van de Spelen nam ik hierin mee, vooraf wilde ik opdrachten verkopen bij verschillende media om zo in ieder geval mijn kosten eruit te halen. Waar dat bij de Spelen lastig was aangezien de grote Nederlandse media vanuit hun eigen sportredacties al verslaggevers op pad sturen, had ik verwacht dat het bij dit zeilevenement eenvoudiger zou zijn. Zo had ik al gehoord dat er weinig andere Nederlandse media naar Barcelona zouden afreizen, dus daar zag ik kansen.

Maar, tot mijn verbazing, kwam er weinig respons of ze hadden gewoon geen interesse. Gelukkig zag Musto wel het belang van berichtgeving over dit evenement in en ook enkele kleinere kranten hadden interesse in een verhaal. Genoeg reden voor mij om af te reizen naar Barcelona.

Topsport ten top!

Wat ben ik blij dat ik ben gegaan. Het was een fantastische ervaring, wat een mega evenement. Dit is echt topsport ten top, een super professionele organisatie, gedrevenheid bij de vrouwen en al die zeilfans! Ik heb van ieder moment genoten en zoveel mogelijk meegepakt wat ik kon. De persconferentie van de America’s Cup zelf, waarbij ik oog in oog kwam met een aantal zeillegendes en ze nog even persoonlijk succes kon wensen met hun finalewedstrijden. Het vertrek van de boten voorafgaand aan de wedstrijden, iedere podium ceremonie en natuurlijk de gezelligheid met mijn zeilvrienden en mede journalisten.

De Nederlandse dames deden het intussen ook heel goed, ze groeiden hard en schopten het tot de halve finale. Een moment waarop ik dacht dat de Nederlandse media nu misschien wel wakker zouden worden. Maar helaas: ‘deze laten we liggen’, was een veelgehoorde reactie. Zeilster Odile van Aanholt zei na afloop van die halve finale, waar ze dit toernooi op een zesde plek, van de twaalf plekken, eindigden: “Hallo wereld, hier zijn we!”. Ook zeillegende Ben Ainslie benoemde in de persconferentie: “Ik zou niet weten waarom vrouwen niet mee kunnen doen in de Cup, we hebben dit afgelopen week gezien. Die deur staat nu wijd open wat mij betreft.”

Deze week is echt een visitekaartje geweest voor vrouwen in de zeilsport, hier zijn nieuwe voorbeelden voor meisjes geboren. En ook voor het Nederlandse zeilen is het een heel mooi visitekaartje, alleen is het zo jammer dat dit dus zo weinig is opgepakt. Er ligt nog genoeg werk. Gelukkig is de NOS overigens wel wakker, niet alleen hebben zij een toffe reportage gemaakt in Barcelona, ook zijn de finales van de ‘grote’ America’s Cup steeds live te volgen!

Ik kan in ieder geval terugkijken op een geslaagde week waarin geschiedenis is geschreven. Trots dat ik hierbij mocht zijn en dit mijn baan mag noemen. Dit biedt veel kansen voor de toekomst!

Mijn publicaties

Benieuwd wat ik allemaal heb geschreven deze week?

Mijn gekozen waardering € -