Duurzame mode is een trend. Dit zagen ook Roosmarijn (25) en Isabel (30), beide hebben ze een achtergrond in de mode. Roosmarijn studeerde mode in Rotterdam en Isabel heeft productontwerp gedaan. Twee jaar geleden ontmoeten ze elkaar via Instagram en begonnen ze hun eigen bedrijf: De Naaierij.
“Ik was een half jaar daarvoor al begonnen met mijn eigen bedrijf: Zipper studio”, vertelt Isabel. “Hiermee gaf ik naailessen en workshops in lunchtentjes. Op een gegeven moment vond ik het tijd voor een eigen pand, ik wilde graag een atelier en zo vond ik Roosmarijn.”
De meiden bleken dezelfde ambities te hebben en de Naaierij ontstond. Roosmarijn: “We waren nooit van plan samen een bedrijf te starten, maar waren beide op zoek naar een atelier. We konden het goed met elkaar vinden en bleken best dezelfde mensen te zijn. Zo ontstond het eigenlijk.”
Eigen kleding repareren
De Naaierij zit in Den Haag en is een plek waar je je eigen kleding kunt repareren. “Iedere week hebben we op vrijdag en zaterdag het repair cafe, dan kun je aan onze naaimachines plaatsnemen en je kleding repareren. Waar nodig helpen wij natuurlijk, maar het is de bedoeling dat je het zelf doet. Daarnaast verkopen we ook naaimachines en vintagekleding. Regelmatig organiseren we ruil evenementen, waar je je kleding met anderen kunt ruilen, en we organiseren naai workshops.”
Roosmarijn vertelt dat ze sinds kort ook hun eigen kledinglijn hebben. “Die kleding maken we van tweedehands kleding of stoffen die zijn gedoneerd. Heel duurzaam dus. In opdracht maken we ook kleding voor klanten.”
Geen nieuwe kleding
De dames zelf dragen hun missie zelf goed uit. Isabel: “Ik koop sinds wij zijn begonnen helemaal geen kleding meer bij de grote winkelketens, dat zou toch een beetje gek voelen. Nu hou ik sowieso heel erg van vintage kleding, dit koop ik al sinds mijn 19de denk ik. Ik heb me nu nog meer gerealiseerd dat je helemaal geen nieuwe dingen hoeft te hebben. Bij speciale gelegenheden naai ik mijn eigen kleding van duurzame of tweedehands stoffen.”
De Naaierij bevindt zich fysiek in Den Haag, maar Roosmarijn en Isabel hopen zichzelf het komende jaar nog meer op de kaart te zetten in Nederland. “We krijgen nu al wel klanten van verder weg, en zijn afgelopen winter bijvoorbeeld ook gevraagd op de kerstmarkt te staan bij het Glazen Huis van 3FM. Dit ging uiteindelijk niet door vanwege corona, maar dat we dus worden gezien is wel heel leuk. Komend jaar willen we ook op festivals staan zoals Down the Rabbit Hole en Lowlands.”
Duurzame tips voor ondernemers
- “Als je als ondernemer ook iets wilt doen met duurzaamheid, doe dan iets waar je echt achter staat”, geeft Isabel mee als tip voor andere ondernemers.
- “Volgens mij is het belangrijk dat je in ieder geval iets doet wat je sowieso leuk vindt, anders hou je het niet vol”, vult Roosmarijn aan.
Volg de Naaierij
De Naaierij is vooral actief op Instagram. Isabel: “Ik heb mijn afstudeerstage bij naaitijdschrift Knipmode gedaan. Hier deed ik ook de social media en leerde zo veel over bijvoorbeeld Reels. Die ervaring gebruik ik nu voor ons eigen Instagram kanaal. We gebruiken ook wel Facebook, maar dat is vooral voor het aanmaken en promoten van evenementen.”
- Volg de Naaierij op Instagram
- Blijf op de hoogte van evenementen via de Facebook pagina
- Ga naar de website van de Naaierij