Duurzaamheid

Julia laat zien dat duurzaam niet duur hoeft te zijn

Duurzaam studentenleven

Dat duurzaam niet altijd duur hoeft te zijn, dat wil Julia de Laat laten zien. Nadat zij het huis uitging om te studeren, werd ze zich steeds meer bewust van het milieu. Zo ging ze vegetarisch eten en kocht ze geen fast fashion meer. Via haar Instagram account, Duurzaam op Kamers, deelt ze tips over een duurzaam studentenleven.

“Het begon toen ik het huis uitging en mijn eigen keuzes kon maken, niet dat ik dit bij mijn ouders niet kon natuurlijk. Maar ik ging wel bedenken wat ik belangrijk vind en waar ik mijn geld aan wil uitgeven. Vroeger kocht ik mijn kleding bij de grote ketens als de H&M en Zara, nu sla ik die winkels over en ga ik naar een vintage store of een tweedehands winkel.”

Julia begon haar merk met enkel een Instagram account.

“Ik ging veel bewustere keuzes maken, waarbij ik me in de eerste plaats vooral richtte op het milieu. Nadat ik me hier meer in ging verdiepen zag ik ook hoe groot het dierenleed is. Dat werd een goede motivatie om er meer werk van te maken. Ik maak nu echt bewuste keuzes die ten goede komen van milieu, dier en de mens.”

Koopjesjager op een duurzame manier

“Met mijn vriendinnen had ik het over deze keuzes, zij gaven toen aan dat ik met goede tips kwam. Ik besloot die tips ook op een Instagram kanaal te delen, zo is Duurzaam op Kamers ontstaan. Ik was altijd een echte koopjesjager, en dat ben ik eigenlijk nog steeds. Maar dan op een duurzame manier. Dat wat ik leer en uitzoek, deel ik weer op mijn account.”

“Het gaat me er vooral om anderen te inspireren en te laten zien dat het ook anders kan. Ik wil niet met mijn vingertje wijzen en zeggen dat iemand ‘het niet goed’ doet. Al is het wel steeds zoeken naar hoe je een boodschap over moet brengen, ik probeer het in ieder geval zo positief mogelijk te doen.”

Julia shopt tegenwoordig niet meer bij de grote ketens. Foto: Jan Halsema

Thuisfront moest even wennen

Julia woont nu ruim drie jaar op kamers, in die tijd is haar leven dus best wel veranderd. Thuis moesten ze wel even wennen aan die nieuwe Julia. “Mijn broertjes en vader vonden het eerst allemaal niet zo interessant. Mijn broertjes zijn ook echte vleeseters, die stonden dan ook niet erg open voor wat ik deed. Inmiddels begrijpen ze het beter, ze zien ook dat ik hier veel energie uithaal.”

“Eerlijk gezegd woon ik inmiddels ook niet meer op kamers, maar samen met mijn vriend in een appartement. Maar ik ben wel nog steeds student, en leef daar ook naar. Dat ik niet ‘op kamers’ woon, dat merk je daarom ook helemaal niet op het account.”

Van Instagram account naar merk

De jonge onderneemster is ook bezig met haar merk nog verder uitbreiden. Waar het begon als hobby projectje, groeit Duurzaam op Kamers inmiddels uit tot een echte onderneming. “Ik begin net met ondernemen, daar moet ik nog wel mijn weg in vinden. Maar ik ben met van alles bezig, zo heb ik nu een website en ben ik bezig met een eBook. Binnenkort mag ik spreken voor een studievereniging om te vertellen hoe ik het duurzame leven aanpak als student. En vanuit Zero Waste Nederland geef ik ook Zero Waste Tours. En dan ben ik ook bezig met het ontwikkelen van vegan wandelingen in Leiden. Een deel van die opbrengst gaat naar een goed doel: ‘Plastic Spotter’.”

Julia is heel actief op haar Instagram account. Foto: Jan Halsema

Naast ondernemer, is Julia natuurlijk ook nog student én heeft ze een bijbaantje. “Ik werk bij E&Co in Utrecht, dit is onderdeel van Green Up, het grootste duurzame warenhuis van Nederland. En ik studeer pedagogische wetenschappen met onderwijskunde als specialisatie. Het zou heel tof zijn als ik dit straks kan combineren met mijn onderneming en bijvoorbeeld een lesprogramma kan ontwikkelen waarin kinderen leren hoe je duurzaam kan leven en waarom dit zo belangrijk is.”

Volg Julia

Grote ambities die de wereld weer een stukje mooier maken. Ik kijk uit naar de volgende stappen die Julia gaat nemen, want ook als niet-student is het interessant te zien hoe je duurzaam kunt leven, zonder dat het ook direct duur moet zijn.

Volg Julia op @duurzaamopkamers en bekijk hier haar onlangs gelanceerde site: duurzaamopkamers.nl.

Mijn gekozen waardering € -