Watersport

HISWA, meer dan een botenbeurs alleen

Twee maal in het jaar wordt de grootste botenbeurs van Nederland georganiseerd. De droge en de natte, de droge in de RAI in Amsterdam en de natte aan de steigers van de NDSM werf in Amsterdam. Momenteel is de HISWA te water, oftewel de natte, weer in Amsterdam. Sinds kort ben ik als freelancer aan het werk bij Zeilen magazine. Het bedrijf waar ik ook stage liep aan het einde van mijn studie. Voor hen stond ik een dagje op de stand, praatjes maken en abonnementjes verkopen.

Na zo’n dag is het mij wel duidelijk waar ik beter in ben, praatjes maken. Praatjes met bekenden en met onbekenden, stuk voor stuk aangenaam gezelschap om op de steigers mee te praten over boten en zeilen. De zon scheen en vele mooie nieuwe boten en andere hebbedingetjes waren aanwezig op de beurs. De Zeilen stand, op steiger I, is ook nog eens veel meer dan alleen maar een stand waar je een abonnement koopt. Met een mooie aanbieding trouwens, 3 nummers voor slechts €15,-. En daar krijg je dan ook nog eens een laatste editie, een Volvo Ocean Race poster en een Zeilen vlaggetje voor de boot bij. Maar er is dus nog veel meer te zien bij de stand. Zo staat L.J. Harri er met zijn goed gevulde stand met allerlei soorten watersportboeken. In samenwerking met Watersportmedia waren er ook nog eens allerlei mooie boten verzameld rondom ons. Geen splinternieuwe luxe boten, maar boten met een verhaal. Dat verhaal vertellen de eigenaren van de boot graag, schiet ze gewoon even aan en neem een kijkje op de boot. Zo ligt er de Leisure 17 van Lars Bosma, de krantenjongen die de zee op ging zoeken. Of luister naar het verhaal van Ben en Annemiek Rutte. Als jonge familie trokken zij erop uit met hun Victoire en schreven het boek ‘Wereldreis voor beginners’. Nog een mooie boot, het wedstrijdjacht van Dennis Conner waar hij in de jaren 80 de America’s Cup mee voer. Stuk voor stuk mooie boten met, zo mogelijk, nog mooiere verhalen. Deze verhalen zijn ook allemaal in boekvorm te koop bij de stand. Daarnaast is er altijd een gezellig praatje te halen bij de Zeilen stand, regelmatig lopen er redacteuren van het blad rond en ook hoofdredacteur Cees van Dijk is er vaak te vinden.

Uiteraard is er op de HISWA te water veel meer te beleven. Zo is Delta Lloyd’s Optimist On Tour aanwezig voor de kinderen. Alle kinderen tot 13 jaar, met een zwemdiploma, maken kennis met diverse watersporten onder leiding van ervaren instructeurs. Hartstikke leuk! En in het weekend kan er ook in Lasers gezeild worden. Ook kan er gekeken worden naar zeilen, zo wordt er gematchraced in MaxFuns, twee boten die op een korte baan tegen elkaar varen. Met ook nog diverse clinics, veel vaarmogelijkheden en spannende demonstraties kom je bijna tijd te kort wanneer je de hele beurs wilt zien. Gegarandeerd een fijne dag, zeker met het mooie weer van deze week. Zonnebrand is dan ook zeker een aanrader. De HISWA te water is nog t/m zondag 7 september, een ideaal dagje uit!

Voor mij was de HISWA vooral heel gezellig. Met het ontmoeten van een aantal mede collega’s en mogelijk toekomstige collega’s kijk ik vast uit naar het volgende evenement die ik bezoek. Van 19 t/m 21 september vind je mij in Medemblik bij het Open Dutch Championships waar diverse zeilklassen zijn vertegenwoordigd.

Mijn gekozen waardering € -